Sådan kommer du foran dine konkurrenter med automation

Leon Philipson Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 20 71.

Sådan kommer du foran dine konkurrenter med automation


At komme i gang med robotter til automatisering i produktionen behøver ikke være hverken svært eller problematisk. Så længe man starter processen i den rigtige rækkefølge og tager højde for virksomhedskulturen.


Seniorspecialist Bo Genefke fra Teknologisk Institut har arbejdet med automatisering og robotanlæg i 30 år og har undervist medarbejdere på alle niveauer i danske produktionsvirksomheder.

Med udgangspunkt i sine oplevelser med at hjælpe danske produktionsvirksomheder i gang med automatisering, giver han her en simplificeret tretrinsraket til, hvordan man kan komme godt fra start og få succes.

1. Start med den simple løsning

Start for eksempel med at få en håndteringsrobot op at køre. Det er det mindste skridt, man kan tage ind i automatiseringens verden. Med en håndteringsrobot bliver teknologien afmystificeret i virksomheden, og medarbejderne får et andet mindset.

Når man skal i gang med automatisering, skal man erkende, at man skal have to vinkler til at mødes – nemlig medarbejderen og teknikken.

Hvis virksomheden starter med at ville automatisere selve produktionsprocessen, vil man opleve, at der opstår en kløft med medarbejdere og virksomhedskulturen på den ene side og robotten på den anden.

2. Øg gradvist jeres robotteknologiske kundskaber

Selvom den simple løsning ikke dækker virksomhedens egentlige behov, ambitioner og krav til automatisering, kan man sagtens tænke langsigtet.

Ved at udvikle robotanlægget som en "add-on" løsning kan man starte med simpel håndtering, og når så virksomheden er klar, kan processen – eller dele af den – blive koblet på.

For eksempel kan man udvikle et anlæg til svejsning, hvor man starter med, at robotterne kun håndterer emnet og gør det klar til, at medarbejderne udføre selve svejseprocessen.

Når så både medarbejdere og virksomheden har mestret denne del, kan man videreudvikle løsningen og få robotterne til at overtage dele af selve svejsningen – og på sigt måske hele svejseprocessen.

3. Træd et skridt tilbage og tænk over tingene

Med trin tre kommer man op i et niveau, hvor man for alvor kan komme foran sine konkurrenter. Her skal man tænke sig om og gøre sig nogle dybe tanker om, hvordan samspillet mellem den robotteknologiske løsning, processen og medarbejderen kan gå op i en højere enhed.

Ved at få sine medarbejdere udviklet gennem trin ét og to har man formået at skabe vidensopbygning i driften, og man kan med fordel tage medarbejderne i ed og få flere faggrupper til at mødes.

Ved at tage medarbejderne i ed, kan dem, der designer og udvikler løsningerne, koble medarbejdernes praktiske erfaringer og ekspertise om produktionsprocessen på robotløsningen.


Hør, hvordan man distancerer sig fra sine konkurrenter, i ovenstående video, som er optaget i forbindelse med ROBOTT-NET-kurset "Få styr på robotteknologi", hvor særligt teknikere og medarbejdere i produktionsvirksomheder blev klogere på de mange robotteknologiske termer og muligheder.