Sådan opbevarer du din mad for at forlænge holdbarheden

Søren Rahbek Østergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 80.

nødder i glas opbevar maden korrekt

Sådan opbevarer du din mad for at forlænge holdbarheden

Vil du undgå madspild i julen, spiller madens holdbarhed en vigtig rolle. Vores specialister giver her gode råd til, hvordan du forlænger holdbarheden på maden ved at opbevare den korrekt.

Fyld ikke køleskabet for meget

Har du rester til overs fra julemiddagen eller en julefrokost, så er det smart at gemme dem til de kommende dage. Men det er ikke optimalt at overfylde køleskabet. Der skal nemlig være luft omkring madvarerne for, at køleskabet kan køle effektivt. Er det koldt udenfor, kan du med fordel sætte drikkevarer ud, så de ikke optager plads i køleskabet.

Frys resterne ned

Har du indkøbt for store mængder til, at du kan nå at spise resterne i dagene efter – eller er køleskabet allerede fyldt – så kan du med fordel fryse noget af maden ned. Er det rester af lune eller varme retter, så sørg for at få maden på køl først, så det er kølet ned, inden du kommer det på frost. Det skal på frost hurtigst muligt, men du kan godt vente til dagen efter, hvis bare du har fået det hurtigt på køl. Sørg for at få alt luften ud af fryseposen, inden du fryser maden ned. Så bliver den ikke dårlig.

Ekstra tip: Frys maden i flade pakker. Så fryser den hurtigere, og du undgår, at der opstår iskrystaller.

Frysning giver ikke maden nyt liv

Vær opmærksom på, at frysning ikke forlænger holdbarheden på maden. Den sætter bare processen i stå. Så hvis du er faldet over et godt tilbud på pålæg, der kun kan holde sig til i morgen, så kan du godt fryse det ned. Men så snart du tager det op af fryseren, tikker uret igen, og pålægget skal stadig spises indenfor en dag.

Øg holdbarheden på frisk frugt, grønt og nødder

– Frisk frugt, grønt og nødder bliver hurtigt dårlige, efter du har åbnet emballagen. Så hvis du vil gemme resten af julesalaten og rødkålen, når du har taget hul på pakken, er det en god idé at opbevare det i den originale emballage og sørge for at lukke pakken grundigt, forklarer Helle Allermann, seniorkonsulent og specialist i emballage på Teknologisk Institut.

Sådan opbevarer du nødder, frugt og grønt efter åbning:

  • Nødder med skal på: Kan godt stå fremme i en skål
  • Nødder uden skal: Opbevar dem mørkt, og luk emballagen efter brug
  • Frugt og grønt: Opbevar det i emballagen, og sørg for at lukke den efter brug

Stil ikke en blandet frugtskål frem

Mange vælger at have en frugtskål stående fremme med årstidens frugter, som fx appelsiner, mandariner og æbler. Men faktisk er det ikke den mest optimale måde at opbevare sine frugter på.

– Ethylen er et modningshormon, som alle frugter udskiller i varierende mængder og som fremskynder både modnings- og ældningsprocessen. Blander man frugt, der producerer meget ethylen med frugt, der er følsom over for ethylen bliver frugten i en blandet frugtskål hurtigere dårlig. Hvis du holder frugterne adskilt og opbevarer dem i den originale emballage, indtil de skal spises, så holder de sig meget længere, lyder rådet fra Helle Allermann.

Mini-føljeton om madspild

Gå ikke glip af næste og sidste del af mini-føljetonen om at undgå madspild i julen. I sidste del af føljetonen sætter vi fokus på, hvordan du kan udnytte resterne af julemaden.

Læs første udgave af mini-føljetonen, hvor vi delte gode råd til at forberede indkøbene til julemaden og undgå madspild.