Sådan vinder vi kapløbet mod Kina

Samuel  Brøgger

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 66.

Sådan vinder vi kapløbet mod Kina

Kina vil i 2017 overmande EU og Nordamerika med antallet af robotter i industrien, hvis den nuværende udvikling fortsætter, oplyser den internationale robotorganisation IFR. Alligevel mener både industri- og robotleder, at tallene snyder - og at vi i Danmark stadig har gode kort på hånden.

- At Kina indfører flere industrirobotter end EU og Danmark gør egentlig ikke så meget for vores konkurrenceposition. Kina er ved at lave den fuldautomatisering, som vi faktisk næsten er på vej væk fra, siger teamleder Anders Billesø Beck fra Teknologisk Institut.

Fuldautomation løser ifølge Anders Billesø Beck ikke de udfordringer, Danmark har med hensyn til fleksibilitet i produktionen, og det løser heller ikke de udfordringer, vi har med hensyn til at balancere opgaver mellem operatører og robotanlæg.

- Vi er i Danmark nu ved at tage det næste skridt. Vi er ved at automatisere de opgaver, som er meget svære og som kræver avancerede, fleksible robotløsninger. Det forudsætter også medarbejdere, som kan tænke lidt mere selv og indgå i et aktivt samarbejde med robotterne - og der er Kina endnu mange år fra at komme til, fastslår Anders Billesø Beck fra Teknologisk Institut og fortsætter.

- Kvaliteten af produkter, der kommer fra Kina, vil nok over tid blive bedre, og de vil måske blive mere konkurrencedygtige som resultat af deres stigende automationsgrad, men vi har stadig nogle helt andre kompetencer og en helt anden medarbejderstab i Danmark. Vi er måske 30 år forud i det kapløb.

   LÆS OGSÅ: Fleksible robotter rammer ind i kernen af dansk produktion

Hvad er Danmark god til?
Der bliver i disse år fokuseret kraftigt på at opruste den danske produktionsindustri. Blandt andet igennem etableringen af foreningen MADE - Manufacturing Academy of Denmark, som arbejder for at fremme produktion i Danmark gennem forskning, innovation og uddannelse.

- Når vi sammenligner os selv med andre lande, er vi nødt til at gøre det med et fokus på, hvad vi er gode til. Og Danmark er rigtig gode til at være innovativ og nicheproducerende, siger Nigel Edmondson, direktør i MADE.

- Det er derfor vigtigt, at vi fokuserer på fleksible robotter i Danmark, da det støtter op omkring vores nicheindustrier, tilføjer Nigel Edmondson.

MADE afholdt fornylig en innovationsworkshop, hvor 30 danske produktionsvirksomheder fik mulighed for at tænke de fleksible robotteknologier ind i deres egen produktion og se potentialer som f.eks. reduceret produktionspris og øget produktivitet.

Ser man på antallet af industrirobotter pr. industrimedarbejder er Kina stadig langt bagud med kun 30 robotter pr. 10.000 medarbejdere. Danmark har til sammenligning 166 robotter pr. 10.000 medarbejdere (IFR 2014).