ScanStar-2021 - de bedste emballageløsninger i de nordiske lande er fundet

Betina  Bihlet

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 53.

Dette er ScanStar-stjernen som viser de fem nordiske landes navne samt en stjerne med skriften ScanStar - bruges til ScanStar-konkurrencen

ScanStar-2021 - de bedste emballageløsninger i de nordiske lande er fundet

I alt er der uddelt 14 priser til nordiske emballagedesignere, producenter og brugere i årets ScanStar-emballagekonkurrence.

Der var en bred vifte (i alt 32 deltagere) af gode emballageløsninger i konkurrencen, som repræsenterede emballageindustrien bredt: logistik-løsninger, mad- og drikkevareemballage, gaveemballage og displays fra både store og små virksomheder i sektoren. Selvom konkurrencen er åben for alle emballagematerialer, var alle emballageløsningerne, der deltog i konkurrencen i år, fiberbaserede.
Juryen understreger dog, at andre materialer også spiller en vigtig rolle i emballageverdenen og opfordrer producenter, designere og brugere af glas-, metal- og plastemballage til at deltage i konkurrencen i de kommende år.

Juryen anså konkurrenceniveauet for at være højt - især blandt transportemballagerne var der mange nyskabelser, der forbedrede både produktbeskyttelse og brugeroplevelsen. I næsten alle de emballageløsninger, der deltog i konkurrencen, har disse udgangspunkter sammen med miljøaspekter været inspirerende for designet. Juryen opfordrer derfor alle deltagere - også dem, der ikke fik ScanStar-priserne denne gang - til at være stolte over den emballage, de udviklede.

Mange af de tilmeldte havde miljøkrav som begrundelse. De faktabaserede oplysninger manglede imidlertid, hvilket juryen savnede. I tidens ånd var mange af de deltagende emballageløsninger plastikerstatninger, men fagfolk ved, at ændring af materialet ikke altid reducerer miljøbelastningen.

ScanStar er en fælles nordisk emballagekonkurrence, der årligt afholdes siden 1969 af Scandinavian Packaging Association SPA. Konkurrencen er åben for alle emballageløsninger formgivet, konstrueret eller fremstillet i et af de nordiske lande. ScanStar 2021 blev arrangeret af Svenska Förpackningsgillet.

Formand for juryen i konkurrencen var Mikael Gällstedt, der repræsenterede Svenska Förpackningsgillet (Sverige). Jurymedlemmer var Lasse Lavrsen, Toms Gruppen (Danmark), Lars Windeman, Volvo Cars (Sverige), Ole Anton Bakke, Jotun A/S (Norge) og Oona Casalegno, LAB LAB University of Applied Sciences (Finland). Desuden fungerede Søren Rahbek Østergaard (Danmark) som observatør for SPA i det virtuelle jurymøde, der blev afholdt i august.

En emballage, der er tildelt Scanstar, har ret til at deltage i den internationale WorldStar-konkurrence arrangeret af World Packaging Organization (WPO).

ScanStar StudentBilledet viser ScanStar 2021 Student vinderen Marianne Aaltos emballage til mad og drikke - må KUN bruge i forbindelse med omtale af ScanStar/BBI
I år blev der også afholdt den første ScanStar Student-konkurrence. Ind-læg kom fra elever på de mest kendte og prestigefyldte emballageskoler i Norden. Juryen konkluderede, at kvaliteten af bidragene holdt et generelt højt niveau, og juryen anbefaler alle deltagere at deltage i WorldStar Student-konkurrencen.

Konkurrencen var dermed hård, men juryen (Antro Säilä, Finland, Per-Øyvind Wister Nordberg, Norge, Søren Rahbek Østergaard, Danmark og Mikael Gällstedt, Sverige) og arrangøren glæder sig over at kunne præsentere og lykønske vinderen af den første ScanStar Student Award 2021:
“Emballage til mad og drikke” af Marianne Aalto fra LAB University of Applied Sciences, Packaging and Brand Design i Lahti i Finland.

ScanStar 2021-vindere: 

BAMA emballage - Avocado emballageBilledet viser ScanStar 2021 vinderen BAMA avocado-emballage fremstillet af fibre - må KUN bruge i forbindelse med omtale af ScanStar/BBI
En emballage, der reducerer madspild, leverer friskere produkter og giver en positiv indvirkning på det miljømæssige fodaftryk for avocado. Æsken er fri for plast og lavet af jomfruelige-fibre. Det er en enkeltintegreret løsning med låg, der lukkes til ud fra den faktiske størrelse på avocadoerne i den enkelte pakke. Lågets design reducerer forbrugerens mulighed for at beskadige avocadoen ved at trykke og klemme den i butikken og holder produkterne på plads under håndtering og transport. InfoBilledet viser ScanStar 2021 vinderen Metsä Board ansigtsmaskebeholder i bølgepap - må KUN bruge i forbindelse med omtale af ScanStar/BBIrmation kan udskrives på emballagen - der er ikke behov for en etiket.


Metsä Board - Beholder til ansigtsmasker
En enkel, men smart løsning på et nyt problem. Beholderen, der er lavet af bølgepap, er let at samle, selv uden beholderens trykte vejledning. Låget gør den lette beholder stivere, og når den er fyldt, drejes låget så den lukker. Produktet har et flot tryk, og kan nemt anvendes, også af mennesker med funktionsnedsættelser.
 

DS Smith - GenbrugsbeholderBilledet viser ScanStar 2021 vinderen DS Smith genbrugsbeholder i pap - må KUN bruge i forbindelse med omtale af ScanStar/BBI
De tomme genbrugsbeholdere sendes til forhandlere til indsamling af tomme dåser og PET-flasker i en særlig fyldemaskine, som knuser dåser og flasker. Den passer til en EUR-palle, når den transporteres fladt. Denne nye innovative beholder er klar til brug på 30 sekunder takket være de forseglede bundklapper og manuelt låst topstruktur. Dette bringer effektivitet i butikkerne og supermarkederne. Designerens arbejde var godt udført, siger juryen og en kompleks ting blev gjort let. Smart teknik og godt udregnet.
 

Glomma papp - Planter pr. PostBilledet viser ScanStar 2021 vinderen Glomma Papp Planter pr. post emballage - må KUN bruge i forbindelse med omtale af ScanStar/BBI
Dette er en velfungerende, intelligent løsning og et godt skridt fremad, når du sender et ret vanskeligt og udfordrende produkt - levende og voksende planter. Emballagen har en struktur, der holder den levende plante fast på sin plads, samtidig med den holder blomsterjorden i krukken. Kassekanter på toppen forhindrer indholdet i at falde ud og gør strukturen stærkere. Juryen ser et godt marked for denne innovative emballageløsning, men åbningsinstruktioner kunne tilføjes.

Billedet viser ScanStar 2021 vinderen DS Smith brugervenlig bølgepapemballage til sikring af dørhåndtag - må KUN bruge i forbindelse med omtale af ScanStar/BBI
DS Smith - Brugervenlig sikring af stativer til dørhåndtag
Æske med dørhåndtag er en brugervenlig emballage med alt det nødvendige udstyr placeret i samme kasse. Virkelig smart forbedring i forhold til de tidligere plastposer, som brugeren måtte rive op. Emballagedesignet er en god og enkel konstruktion, let at bruge, og bølgepapmaterialet fungerer virkelig godt. Brugeren kan også nemt beregne, hvor mange dørhåndtag der er tilbage i emballagen.


Boxon - LM-boksenBilledet viser ScanStar 2021 vinderen BOXON LM-boks der er fremstillet af genbrugsmateriale - må KUN bruge i forbindelse med omtale af ScanStar/BBI
LM-boksen er designet på en interessant måde, der minimerer spild i alle dele af produktionen ved at justere dens størrelse og konstruktion. En flot æske lavet af genbrugsmateriale, og efter at den let er blevet foldet, er konstruktionen meget stiv. Emballagen giver gode kommunikations-muligheder med kunderne. Den er også brugervenlig med let åbning og genbrug.

Billedet viser ScanStar 2021 vinderen Smurfit Kappa Marabou PREMIUM display, transporkasse der bruges til display i butikken - må KUN bruge i forbindelse med omtale af ScanStar/BBI

Smurfit Kappa - Marabou PREMIUM display
Intelligent designet, førsteklasses og stabilt display, der understøtter mærket godt. Transport-kassen bruges til at bygge displayet i butikken. I butikken åbnes bagdækslet, og to ekstra hylder placeres oven på displayet, og det tager kun et par minutter. Smart og funktionel løsning, også god til transport, da den passer i en palle.Elopak - Pure-Pak® ImagineBilledet viser ScanStar 2021 vinderen Elopak Pure-Pak Imagine karton med let åbnings- og hældefunktion - må KUN bruge i forbindelse med omtale af ScanStar/BBI
En moderne version af den originale Pure-Pak-karton med en let åbnings- og hældefunktion designet med foldelinjer. Kartonen har ingen plasthætte, og den nye åbning er intuitiv for forbrugeren at åbne og danne en karaffelform for let hældning. Foldelinjer giver også forbrugerne mulighed for at presse den sidste dråbe af produktet ud og folde det for effektiv genbrug. Sådan en enkel og smart designdetalje ændrer kartonens brugervenlighed uden ekstra omkostninger.

Billedet viser ScanStar 2021 vinderen Smurfit Kappa bæredygtig emballage til fersk fisk - må KUN bruge i forbindelse med omtale af ScanStar/BBI

Smurfit Kappa - Bæredygtig emballage til fersk fisk
Denne boks er smart designet, da dens størrelse og form er blevet optimeret ikke kun til fisken, men også til pallestørrelsen. Det erstatter den tidligere EPS-løsning, og det sparer plads, idet den kan transporteres fladt. Stiv emballage holder isen og fisken stabil under transport uden at lække.

 

Billedet viser ScanStar 2021 vinderen Smurfit Kappa lampearmatur fremstillet i massivt pap - må KUN bruge i forbindelse med omtale af ScanStar/BBI. Billedet er taget af Fagerhult Belysning

Smurfit Kappa - Belysningsarmaturer fremstillet i massivt pap
Den nye løsning er skabt til et gammelt problem! Ny idé og en ny applikation, hvor papemballagen er en del af produktet. God teknik og god produkt-udvikling, hvor emballagen tilføjer brugervenlighed. Det har også potentiale for videreudvikling.
Billede taget af Fagerhult Belysning.


Billedet viser ScanStar 2021 vinderen Stora Enso emballage til intelligente køleskabe - må KUN bruge i forbindelse med omtale af ScanStar/BBI
Stora Enso - Intelligent køleskab
Typisk har denne slags produkter brug for mange forskellige emballagematerialer til transport, men denne løsning er fuldstændig fremstillet af monomateriale med kun få komponenter - paphylstre, hjørnebeskyttelser osv. Enkel, men smart strukturelt design uden værktøjsomkostninger beskytter produktet og kun flade papkomponenter sendes til genbrug.

 

Billedet viser ScanStar 2021 vinderen Stora Enso Belysningsramme Multipakke i bølgepap - må KUN bruge i forbindelse med omtale af ScanStar/BBI
Stora Enso - Belysningsramme Multipakke
Optimeret monomaterialeemballage til transport af skrøbelige produkter. Smart bølgepapteknik med innovativ foldning med hjørnebeskyttelse. Der blev ikke indgået kompromiser med denne emballage, gode og kloge ideer om enkelhed. Også brugervenlig at pakke ud.

 

Stora Enso - EcoFreshBoxBilledet viser ScanStar 2021 vinderen Stora Enso EcoFreshBox i bølgepap - må KUN bruge i forbindelse med omtale af ScanStar/BBI
Den innovative bærbeholder findes i flere størrelsesvariationer, og den kan også bruges til mange andre produkter. Udskiftning af plastalternativer - selv det integrerede låg er lavet af bølgepap. Meget stiv, og det giver mulighed for at bruge et alternativt r-PET-låg, hvis det er nødvendigt. Meget enkel, men samtidig en smart emballage, der erstatter plast. Bølgepapkassen er også let at gøre flad før genbrug.


Billedet viser ScanStar 2021 vinderen Stora Enso emballage til modemagasiner - må KUN bruge i forbindelse med omtale af ScanStar/BBI

Stora Enso - Vogue Scandinavia - Premium emballage til modemagasiner
Denne automatiserede emballage til forlagsbranchen tilbyder ekstra værdi og eksklusiv følelse for bladudgiverne. Det er en bæredygtig løsning - udskiftning af engangsindpakning af plast. Kassestørrelsen sikrer normal forsendelse. Det er også brugervenligt, idet emballagen kan gemmes og bruges som opbevaring af magasinet i bogreolen. Monomaterialet sikrer også let genanvendelse.