
Se udviklingspotentialet i dine medarbejdere
9. august 2016
Robotteknologi skaber muligheder for øget vækst gennem nye produktionsmuligheder for mange virksomheder i Danmark.
Antallet af virksomheder, der producerer og leverer robotter, er blevet større, og de eksisterende er vækstet. På overfladen ser automatiseringsboomet godt ud, og mange arbejdspladser er blevet hentet tilbage til Danmark fra udlandet som følge heraf. Men under overfladen lurer faren.
En artikel på Politiken.dk viser med en undersøgelse lavet af DAMVAD Analytics for Udvikling Fyn og Odense Robotics, at robotklyngen i Odense har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft. De over 80 robotvirksomheder i klyngen mangler lige nu omkring 200 medarbejdere, der kan udvikle og bygge robotter, mens der i de kommende år forventes flere ledige stillinger i branchen.
Udvikling Fyn, Odense Robotics og Teknologisk Institut arbejder fortsat sammen om at øge fokus på robotter og automatisering samt om at pleje opstartsvirksomheder og unikke kompetencer i branchen. I mellemtiden ulmer et andet problem, der potentielt kan bremse robotbranchens vækst.
- Mens der er et højt og velbegrundet fokus på manglende kvalificeret arbejdskraft i robotklyngen på Fyn, så må vi ikke glemme robotproducenternes kunder, nemlig produktionsvirksomhederne, understreger centerchef Kurt Nielsen fra Teknologisk Institut.
- Det er dem, der allerede er i gang med, eller i fremtiden får et behov for øget automation af deres produktion. Det er dem, der køber og bruger robotter. Her kan skiftet fra en ikke-digital produktion til en digital og automatiseret produktion være en kæmpe udfordring uden de rette kompetencer. Her må vi ikke glemme produktionsvirksomhederne og deres medarbejdere, der er eksperter i deres traditionelle produktion, men som måske ikke er parate til en digital produktion. Dette kan vise sig at være en hæmsko for fortsat vækst i robotbranchen, tilføjer han.
Hvem skal styre robotterne?
Nye tal fra de videregående uddannelser viser overordnet set øget tilgang til ingeniørstudierne, hvorfra robotbranchen kan forvente at hente en del af deres arbejdsstyrke i fremtiden.
Der er altså nye talenter på vej, om end det ikke løser problemet her og nu. En anden udfordring er, hvem der skal stå for at implementere og styre automatiseringen ude i produktionsvirksomhederne. Det kan være svært at finde eller vente på den rigtige nye medarbejder, og det er måske heller ikke en ny medarbejder, der er løsningen.
- Mange virksomheder står med et ønske om øget automation i produktionen her og nu, eller de vil snart få et. Flere og flere produktionsvirksomheder er i en omstillingsfase, hvor trofaste og gode medarbejdere, der i sin tid blev ansat i én funktion, i højere grad har fået flere og er blevet eksperter i den nuværende produktion. Det er disse medarbejdere, der med unik viden i virksomheden og med praksisnære kompetencer kan løfte opgaven med at automatisere de rigtige produktionsprocesser. Løsningen er derfor at efteruddanne den eksisterende arbejdsstyrke, fortæller centerchef Kurt Nielsen
Synergieffekterne ved et kompetenceløft
Ved at efteruddanne eksisterende medarbejdere i produktionen får man skabt en synergieffekt og bedre forståelse mellem robotproducenter og virksomheder, der bruger robotter i produktion.
- Manglen på kvalificeret arbejdskraft i robotbranchen skal tages alvorligt, men jeg ser tydelige synergieffekter ved at give den eksisterende arbejdsstyrke i produktionsvirksomheder et kompetenceløft, siger Kurt Nielsen og uddyber:
- Ved at uddanne medarbejdere fra den eksisterende produktion, gør vi dem omstillingsparate til digitalisering og automation. De får mulighed for at navigere i automatiseringsmuligheder og lettere ved at kommunikere med dem, der leverer robotterne. Producent og aftager kommer således tættere på hinanden og kan hurtigere komme frem til den bedste løsning.