
Sikre supermarked-robotter skal bringe varer fra lager til hylde
Medarbejdere i supermarkeder bruger hvert år millioner af timer på at skubbe varer fra lageret ud til hylderne.
En Odense-baseret startup-virksomhed har sat sig for at gøre den proces lidt smartere og lettere med en mobil robot.
- Nogle af mine venner, som arbejdede i et supermarked, skulle flere gange om dagen transportere varer fra lageret ud på hylderne i supermarkedet. Det var både besværligt, hårdt og langsommeligt, fortæller irske Clionadh Martin, der er CEO og grundlægger af startup-virksomheden Coalescent Mobile Robotics, og fortsætter:
- Det kan gøres meget lettere med en robot, som jo er perfekt til det. Så med mine venners oplevelser og mine egne undersøgelser i tankerne startede jeg Coalescent Mobile Robotics.
Clionadh Martin er i fuld gang med at fremstille en mobil robot, der skal være med til at automatisere supermarkederne rundt omkring i verden. Med robotten kan varerne komme hurtigere på hylderne, selve processen kan blive strømlinet og supermarkedernes medarbejdere kan få et bedre arbejdsmiljø.
Og lige nøjagtig arbejdsmiljøet og sikkerheden har gjort startup-virksomheden til modtager af en COVR Award.
- Coalescent Mobile Robotics er et godt eksempel på en oplagt COVR Award-modtager. De kan komme til at drage nytte af sikkerhedsvejledningen fra Teknologisk Institut i forhold til deres robot, fortæller Aske Bach Lassen, der er projektleder på COVR-projektet hos Teknologisk Institut.
Ud af hele 90 europæiske ansøgere til en COVR Award, som alle har hver deres bud på idéer relateret til sikker, kollaborativ robotteknologi, er 18 netop blevet udvalgt. Coalescent Mobile Robotics, som siden april 2020 har været en del af Odense Robotics StartUp Hub hos Teknologisk Institut, er én af dem.
I løbet af det næste stykke tid skal de vindende virksomheder iværksætte deres idéer, der skal være med til at øge sikkerheden for de mennesker, der skal arbejde i samspil med robotter.
- De danske virksomheder, som er blevet tildelt en COVR Award – heriblandt Coalescent Mobile Robotics - skal nu inviteres ind på Teknologisk Institut, hvor de vil møde nogle eksperter inden for robotsikkerhed. De vil vejlede i, hvordan sikkerheden kan forbedres og valideres for deres respektive applikationer, fortæller Aske Bach Lassen.
Det gør en stor forskel
Irske Clionadh Martin har arbejdet med mobile robotter i otte år og er ikke i tvivl om, at vejledningen fra Teknologisk Instituts eksperter i forbindelse med COVR Award’en, kommer til at betyde meget for hendes robotteknologiske startup-virksomhed.
- Sikkerhed er en udfordring alle steder, hvis du spørger mig. Men især i supermarkeder, hvor robotterne skal arbejde meget tæt med helt almindelige mennesker - der bliver sikkerhed ekstremt vigtigt, fortæller Clionadh Martin og fortsætter:
- Vores robot er så ny på markedet, at den skal testes af i mange scenarier. Og det giver COVR og Teknologisk Institut os en perfekt mulighed for.
Udover Coalescent Mobile Robotics har også fire andre danske virksomheder fået tildelt en COVR Award. Det drejer sig om FarmDroid, Enabled Robotics, Blue Ocean Robotics og Spin Robotics.
HER ER DE FIRE ANDRE DANSKE VINDERPROJEKTER
Blue Ocean Robotics arbejder med en telepresence-robot i samarbejde med Odense Universitets Hospital. Den fjernstyrede mobile robot tillader kommunikation gennem en skærm, der gengiver brugerens ansigt i naturlig størrelse.
Enabled Robotics vil med deres anden COVR Award arbejde med UV-desinfektion. Virksomheden har specialiseret sig i systemer med robotarme monteret på mobile platforme. Nu skal robotarmene være med til at desinficere områder.
FarmDroid arbejder inden for maskinsikkerheden i forhold til autonome landbrugsmaskiner. De har blandt andet udviklet en selvkørende markrobot til såning og sprøjtefri ukrudtbekæmpelse i økologiske landbrug.
Spin Robotics arbejder med, hvordan man hurtigt kan sikkerhedsvalidere kollaborative skrueløsninger.
Du kan læse mere om COVR Awards, og hvordan man bedre sikrer sine robotter på COVR's hjemmeside, safearoundrobots.com.
FORSTÅ, HVAD COVR-PROJEKTET GÅR UD PÅ
COVR er et europæisk samarbejde med Teknologisk Institut i spidsen. Samarbejdet har særligt fokus på validering af robotsikkerhed – hvordan man tester/måler/dokumenterer, at ens robotløsning lever op til eksisterende krav.
Målet er at danne et overblik over problemstillingerne ude i industrien: Hvilke udfordringer, der bliver arbejdet med, og hvor der er huller i lovgivningen ud fra de deltagende virksomheders erfaringer.
Det skal alt sammen bidrage til at udarbejde enklere og fælles godkendelsesmetoder, så virksomheder på tværs af Europa hurtigere kan udvikle, producere og installere sikre robotløsninger, og ikke mindst leve op til de samme sikkerhedsmæssige retningslinjer.
COVR-konsortiet ledes af Teknologisk Institut og består yderligere af italienske National Research Council, tyske Fraunhofer IFF, franske Alternative Energies and Atomic Energy Commission og hollandske Roessingh Research and Development. Projektet er finansieret af EU.