Simulering af flow i et ekstruderingsværktøj

Søren Bastholm Vendelbo

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 24.

Simulering af flow i et ekstruderingsværktøj

Flowet igennem en ekstruder fortæller meget om hvordan slutprodukt ender med at være. Derfor er det optimalt hvis man ved hvordan flowet opfører sig i værktøjet. I simple geometrier, hvor tykkelsen er det samme i det ekstruderede produkt er det muligt at opnå det samme flow hastighed i meget af udgangen. Men er geometrien mere kompliceret er det svært at balancere dysen så flowet er det samme.

Man kan med en computer simulering få et indblik i hvordan flowet af plasten er, men kvaliteten af sådan en simulering afhænger af hvor god softwaren beskriver de fysiske system der simuleres. Materialeegenskaber som viskositeten spiller også en stor rolle, især da den ikke er konstant men afhængig af både tøjningen og temperaturen.

En simulering kan ikke løse alle udfordringer der er i forbindelse med ekstrudering, men det er et værktøj der kan give dig indblik i hvordan plasten flyder i en dyse. Og med mulighed for at på dysen med nye øjne, kan man identificerer fejl der ellers ikke var åbenlyse.

Ekstrudering af plast gennem dysses vises med simulering

Figur 1 Flow igennem et ekstruderingsdyse.

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe med?

  • Identificerer steder med høj slitage.
  • Se om hastighedsprofilen på udgangen er balanceret.
  • Finde steder hvor plasten brænder på.