Skabelsen af en dansk gin

Anne Louise Dannesboe Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 55.

Njord Gin

Skabelsen af en dansk gin

Njord Gin er en ny dansk gin, der er destilleret på ingredienser fra den danske natur. Teknologisk Institut hjalp med at sætte gang i idéudviklingen og sikre værdifuldt input fra eksperter.

På et lille brænderi ved Randers fjord holder to store ginelskere til, nemlig Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard. I et 220 liters håndlavet destilleringsapparat fra Tyskland fremstiller de deres hjertebarn, Njord Gin. En gin af højeste kvalitet, der er destilleret på utraditionelle ingredienser og med øje for de lokale, danske råvarer.

Passionen for gin stammer helt tilbage fra studietiden. Først billig gin, senere ind i de mere eksotiske afkroge af den klassiske spiritus’ verden, og nu er de selv på vej til forhandlere i hele Norden med deres eget produkt. Og det er med stor ros fra nogle af Danmarks fremmeste anmeldere af gin.

Idéer og passion på flaske
Siden tankerne om at lave gin begyndte at tage form, har Teknologisk Institut hjulpet Troels og Lars Toke med at sætte idéer og passion på flaske.

"I første omgang hjalp AgroTech (Teknologisk Institut, red.) med idégenerere omkring forskellige smagskomponenter," fortæller Lars Toke.

De første prøver af ginen blev præsenteret for et smagspanel fra Teknologisk Institut, og med små ingrediensbøtter i hænderne gik Troels og Lars Toke tilbage til brænderiet med ny inspiration.

"Vi fik en blandt andet en lille bøtte med Nordmannsgran," husker Troels.

"Den typiske gransmag i gin kommer normalt fra enebær, og det er næsten blasfemi at bruge rigtig gran til at fremstille gin. Men det har faktisk været en helt central del af vores forsøg på at bryde med konventionerne," fortæller han.

Udover brugen af Nordmannsgran, afviger Njord Gin også fra normerne, da den ikke er destilleret på en base af korn, men en base af gode danske kartofler.

Værdifuldt input udefra
Efter utallige tilpasninger, prøvesmagninger og flere tilpasninger, fik Teknologisk Institut igen til opgave at sætte Njord Gin på vægtskålen.

Teknologisk Institut udvalgte højt kvalificerede bartendere fra københavnske cocktailbarer med stort kendskab til gin. Og gennem blindsmagninger og forsøg med at anvende Njord Gin, gav disse barer deres vurdering.

"Når man selv er ude at præsentere sit hjertebarn, vil dem, man får input fra, nok ubevidst tale en mere efter munden. Og det giver knap så brugbar feedback," forklarer Lars Toke.

"AgroTech (Teknologisk Institut, red.) har været med til at give os vurderinger af vores gin fra en mere objektiv distance. Det er vigtigt, fordi det sikrer, at Njord på trods af sin distinkte smag tiltaler lidt flere end os selv."

Hør mere
Samarbejdet mellem Teknologisk Institut og Njord Gin startede, da Troels og Lars Toke blev tildelt en Videnkupon til opskriftsudvikling. I dag er InnovationsFondens Videnkupon blevet erstattet af den nye i ordning InnoBooster, men Teknologisk Institut hjælper fortsat virksomheder med at omsætte støtte til udvikling af gode idéer og produkter.