Skimmelsvamp trives efter skybrud

Kathrine  Birkemark

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 16.

Skimmelsvampe

Skimmelsvamp trives efter skybrud

Her efter weekendens skybrud i København skal boligejere, som er ramt af oversvømmelser, være på vagt. Selv om man har fået fjernet vandet og ødelagt indbo, er der risiko for, at ejendommen bliver ramt af skimmelsvamp efter oversvømmelserne.

Hvis man har været ramt af oversvømmede kældre eller stueetager efter weekendens skybrud, skal man være omhyggelig med at rydde op efter vandmasserne. Det er ikke nok at få det synlige vand væk og så lade bygningen tørre. Det er også vigtigt at sikre mod de skjulte følgeskader.

- Det er meget nærliggende at tro, at når man har ryddet op og fået tørret rummet, så har man gjort, det der skal gøres. Et er, at man får tørret selve bygningen - men man skal være opmærksom på, at der er stor risiko for vækst af skimmelsvamp efter en oversvømmelse, siger centerchef Kathrine Birkemark Olesen fra Teknologisk Institut.

Skimmelsvamp kan for eksempel opstå, når der trænger fugt ind bag beklædningsplader, op bag tapeter, ind mellem gipsplader eller ind under gulvbelægningerne. Her vil affugtning og ventilation kun have en yderst begrænset effekt. Derfor skal man sikre, at bygningen er tørret effektivt. Desuden skal man fjerne gipsplader, isolering, væv, filt, linoleum osv., der har været i berøring med vand. 

Lige nu er det vigtigt at være opmærksom på bakterier, for eksempel fra kloakvand. Men  udvikling af skimmelsvamp går også i gang efter 5-7 dage, og de fleste problemer med skimmelsvamp opstår typisk mellem tre og seks uger efter oversvømmelsen. Derfor råder Teknologisk Institut husejerne til at være opmærksomme på problemet, og tage aktion i tide, hvilket bør ske senest 3-4 dage efter opfugtningen.

- De skjulte skimmelangreb bliver typisk først opdaget, når der konstateres en kraftig, tung lugt i det tidligere opfugtede område. I værste fald opdager man først skimmelsvamp-angrebet, når brugerne af lokalerne reagerer med gener som irritation af slimhinderne, vejrtrækningsproblemer, hovedpine og koncentrationsbesvær, siger Kathrine Birkemark Olesen.

Hvis man har mistanke om, at ens ejendom kan være ramt af skimmelsvamp, er det vigtigt at få professionel hjælp. Samtidig er det vigtigt at sikre sig, at rådgiveren er fagligt opdateret. En gruppe aktører på bygningsområdet er netop gået sammen om at udbyde en ny efteruddannelse i fugtteknik på Teknologisk Institut.

Aktørerne består af Teknologisk Institut, Enemærke og Petersen, Polygon, Dansk Byggeri, SBi/AAU, Forsikring & Pension samt en række forsikringsselskaber; Tryg, Gjensidige, If, Topdanmark og Alm. Brand. Fugtteknikerkurserne er støttet af Grundejernes Investeringsfond, Forsikring & Pension og Teknologisk Institut.

Yderligere oplysninger: Centerchef Kathrine Birkemark Olesen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2216, mail: kabo@teknologisk.dk