Smart Materials - Funktionsmaterialer

Jørn  Bech

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 74.

Smart Materials - Funktionsmaterialer

Fremtidens materialer er her allerede. ”Smart Materials” er ikke det rene science fiction, men anvendes allerede i dag i en lang række applikationer omkring os. Kun de færreste er klar over, hvilke landvindinger der faktisk er tale om, når begrebet ”Smart Materials” udforskes. 

Hvad er ”Smart Materials”?

”Smart Materials” (på dansk ”Smarte/Intelligente Materialer” eller ”Funktionsmaterialer”) er en betegnelse, der dækker over en række spændende materialer, som besidder helt specielle og nogle gange helt unikke egenskaber.

De fleste intelligente materialer kan grupperes inden for to hovedområder:

Herudover findes der flere andre specialiteter, fx visse typer af ”Shape Memory Alloys (SMA)”, med superelasticitet.

Billedet viser, at smart gel kan svulme op til 1000 gange normal størrelse ved ændring
af fx pH, temperatur eller elektrisk kraftfelt
Smart gel kan svulme op til 1000 gange normal størrelse ved ændring af f.eks. pH, temperatur eller elektrisk kraftfelt.

 

 

 

 

 
 

Intelligente Materialer på Teknologisk Institut

Teknologisk Institut har løbende fulgt udviklingen omkring intelligente materialer i de sidste 15 år. De første intelligente materialer blev taget i kommerciel anvendelse på Instituttet så langt tilbage som 1989, hvor temperaturfølsomme farveskiftende polymerer blev anvendt til ikke-destruktive undersøgelser.

Teknologisk Institut anvender/udvikler i dag intelligente materialer og/eller produkter/processer inden for flere kerneområder som f.eks. plast- og energiapplikationer. Anvendelse af både metal- og plast-baserede materialer med hukommelseseffekt vil få en fremtrædende rolle i de næste års satsninger på Teknologisk Institut.

Intelligente materialer i fremtiden

Intelligente materialer vil i fremtiden finde stor og udvidet anvendelse inden for en lang række industrigrene, f.eks. medicoteknologi, elektronik-, maskin- og forsvarsindustri.

Selvom det er svært at anskue fremtiden og intelligente materialers placering i denne, forventer mange forskere, opfindere, designere m.fl., at anvendelsen af intelligente materialer og andre nærtbeslægtede områder som intelligente strukturer og systemer vil stige kraftigt og præge tilværelsen for mange i dagligdagen.

Shape Memory Alloys" SMA. Materialet kan blivende deformeres, men ved en opvarmning går materialet tilbage til sit geometriske udgangspunkt

"Shape Memory Alloys" SMA. Materialet kan blivende deformeres, men ved opvarmning går materialet tilbage til sit geometriske udgangspunkt.