Spis mere makrel

Eva-Marie  Lange

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 14.

makrel

Spis mere makrel

I starten af februar havde AU-MAPP 22 forbrugere samlet i Foodture Lab for at undersøge brugen af makrel som et hovedmåltid.

Hvordan ser forbrugerne på makrel som en hovedbestanddel af et aftensmåltid? Og kunne de overveje at servere det som gæstemad? Det er nogle af de spørgsmål som makrelforarbejdningsindustrien i Norge, Sverige, Island og Færøerne gerne vil have svar på. Derfor har de allieret sig med MAPP centret på Aarhus Universitet for gennemførsel af forbrugerundersøgelser i Foodture lab.

Makrel af høj kvalitet

I dag er det konventionelle forarbejdede produkter som røget makrel og makrel i tomat, som storsælger. I tråd med tidens trend om fødevarer af høj kvalitet, vil forarbejdningsindustrien gøre makrel til en endnu mere attraktiv fisk at spise, for eksempel som filet. De er derfor gået sammen i projektet Nordisk Makrel, hvor der ses på alternative muligheder for brugen af makrel, og hvordan forbrugerne tager imod disse nye tiltag.

Forbrugerviden via fokusgrupper

Det er videnskabelig assistent, Pernille Nørgaard Videbæk, fra MAPP centret på Aarhus Universitet, som står for forbrugerundersøgelserne.  ”I projektet undersøger vi, hvordan forbrugerne tager imod makrel som en hovedbestanddel af deres aftensmåltid. Vil de overveje at lave det derhjemme, er det en ret de ville lave til gæster, eller kan de slet ikke se det som en del af deres kost? Det undersøger vi ved hjælp af fokusgruppeinterviews, men også gennem observationer af deltagerne, mens de laver forskellige retter,” forklarer Pernille Nørgaard Videbæk.

God plads i Foodture Lab

Fokusgruppe-interviews blev gennemført i Foodture Lab i Skejby i starten af februar med hjælp fra én af de kokke, som er tilknyttet Foodture Lab.

”Vi havde brug for en facilitet, hvor der er plads til mange forbrugere, der laver mad. Det var muligt i Foodture Lab.  Derudover var Teknologisk Institut meget behjælpsom i planlægningsfasen og forstod vores behov. Derfor valgte vi Foodture Lab,” forklarer Pernille Nørgaard Videbæk.

Forbrugerne arbejdede med brugen af makrel i nye retter i løbet af en aften. ”Det gik over al forventning. Foodture Lab stod klar, og samarbejdet med kokken var helt i top.  Han havde en god fornemmelse for, hvornår han skulle lade forbrugerne prøve selv, og hvornår han skulle træde til. Vi kunne bare læne os tilbage og lade eventen gå sin gang,” fortæller Pernille Nørgaard Videbæk.

Data efterbehandles

AU-MAPP er nu i gang med at efterbehandle data og sammenstiller det med andre resultater i projekter.

”Vi skal have observationerne i Foodture Lab sammenstillet med vores forbrugerinterviews. Vi glæder os til at se, hvor potentialet ligger i forhold til brugen af makrel,” slutter Pernille Nørgaard Videbæk.

Om Foodture Lab

Foodture Lab er et 230 m2 innovationskøkken ejet af Teknologisk Institut. Det bruges af små og store fødevarevirksomheder til udvikling af nye fødevarer samt til events i fødevarebranchen. Det er muligt at booke innovative kokke eller andre af Teknologisk Instituts specialister sammen med Foodture Lab. Det er også muligt at leje Foodture Lab til brug på egen hånd.

Læs mere om Foodture Lab her.