Synkronisering af data i forsyningskæden af dagligvarer - Måling af emballerede varer

Finn  Zoëga

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 70.

Synkronisering af data i forsyningskæden af dagligvarer - Måling af emballerede varer

Et område, der viser sig at være hyppige fejl i, er måling af varer, emballager og logistikenheder.  Umiddelbart skulle man ikke tro, at det kunne være særligt vanskeligt. Det er det heller ikke, så længe produkterne er i firkantede kasser.

Dette er de jo langt fra i alle tilfælde, derfor kan det være meget vigtigt at følge nogle bestemte regler, når basisenheder og emballager skal måles. I nogle handelsvirksomheder har man derfor valgt, at sætte en kontrolenhed op, som kontrollerer mål og vægt på alle nye varer i varemodtagelsen. Dette giver så en ekstra proces og omkostninger i de virksomheder, som etablerer en sådan funktion, men kan naturligvis være en nødvendighed, hvis man i de efterfølgende processer har automatiseret lagerfunktionerne.

I Sverige har man ligesom her i Danmark en datapool til lagring af varestamdata til de svenske detailhandlere. Den svenske datapool hedder Validoo og ejes af GS1 Sweden. Til Validoo Item (datapoolen) hører ”MyValidoo”, som virksomheden skal tilmeldes. Derudover findes en måle- & vejeservice, kaldet Validoo Q-Lab, og det er et krav fra de svenske detailhandlere, at vareprøver på de produkter, der oprettes data på, sendes til Validoo Q-Lab med henblik på kvalitetssikring. En sådan løsning vil kunne sikre, at alle aktører i forsyningskæden får hævet sit kvalitetsniveau i en fællesløsning.

En tilsvarende løsning i Danmark ville kunne gøre den samlede forsyningskæde mere effektiv til gavn for flere. Løsningen er måske ikke umiddelbart forestående her, men ville i et samarbejde med Teknologisk Institut kunne etableres effektivt.

Foreløbig har det danske GS1 udarbejdet en meget detaljeret vejledning til, hvordan danske virksomheder opdaterer sine data i den tilsvarende svenske datapool. Se fx ”Dataoprettelse til det svenske marked_v1” - www.gs1.dk/gs1tradesync