Tak, robotter: Flere virksomheder sender samlebåndet hjem igen

Kurt  Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 11.

Tak, robotter: Flere virksomheder sender samlebåndet hjem igen

Ude godt. Danmark bedst.

Hver fjerde virksomhed under fagforeningen Dansk Metal, der tidligere flyttede dele eller hele produktionen ud af Danmark, har i løbet af det seneste år fortrudt og vendt hjem til Danmark igen, skriver politiken.dk.

- De danske industrivirksomheder har løftet deres produktivitet og konkurrencekraft i kølvandet på krisen. Man har automatiseret med flere robotter, tilpasset arbejdsgangene og afskediget medarbejdere for at blive mere produktive. Lønudgifterne fylder derfor mindre i de samlede omkostninger, og det gør det mere attraktivt for virksomheder at flytte mere produktion hjem, siger cheføkonom Allan Lyngsø Madsen fra Dansk Metal til internetavisen.

Viden og produktion hører sammen

Den spirende tendens overrasker ikke centerchef Kurt Nielsen fra Teknologisk Instituts robotcenter.

- Når viden og produktion er tæt forbundet, har man de bedste forudsætninger for succes. Det gælder også i forhold til automatisering. Det har mange virksomheder desværre lært på den hårde måde.

At man i Danmark kan producere varer i en bedre kvalitet er ifølge Dansk Metals undersøgelse hovedårsagen til, at virksomhederne flytter arbejdspladserne tilbage til rød-hvide himmelstrøg.

- Robotter og andet højteknologisk produktionsudstyr - som Danmark har nem adgang til og stærke kompetencer inden for - betyder færre fejl og højere kvalitet. En kvalitet, som også er værd at betale lidt mere for.

Vi skal tage et skridt videre

Alligevel er der stadig et antal danske virksomheder, som tøver med at tage springet og investere i fremtidens produktionsteknologi. Det er dog en nødvendighed på sigt, hvis de ønsker at kunne holde bankbogen i plus, pointerer Kurt Nielsen.

- Konkurrencen fra udlandet er hård. Tag Kina. De er lige nu i gang med en massiv opgradering på robotter og fuldautomatisering. Hvis vi skal kunne følge med, skal vi tage skridtet videre - og det er vi også i fuld gang med.

- Vi er ved at udvikle avancerede, fleksible robotløsninger, som ikke bare direkte erstatter menneskehænder, men i stedet får det bedste ud af dem. Robotterne kan således varetage de kedelige, nedslidende og præcisionskrævende opgaver, hvorimod mennesker kan sætte deres kreativitet i spil til at udvikle endnu bedre, smartere produkter.

Foruden bedre kvalitet ved produktionen fremhæves fleksibiliteten i Danmark, samt færre fejl og forsinkelser ved produktion i udlandet, som de væsentlige grunde til at hive noget af produktionen hjem.