Teknologisk Institut foreslår: Lad robotter skabe nye forbindelser

Karsten Thornø Ahrentsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 39.

Industrirobot

Teknologisk Institut foreslår: Lad robotter skabe nye forbindelser

Styrelsen for Forskning og Innovation skal investere 40 millioner kroner i udvikling af nye teknologiske kompetencer og serviceydelser til gavn for dansk erhvervsliv. Teknologisk Institut foreslår seks forskellige initiativer, hvoraf ét af disse vil gøre robotter i stand til at skabe nye forbindelser. Bogstavelig talt.

"Automatiseret armeringsopbygning til anlægskonstruktioner" - som et af forslagene hedder - handler om automatisering i forbindelse med større anlægskonstruktioner, og tager udgangspunkt i det kommende Femern-byggeri.

- I forbindelse med Femern-projektet skal der produceres store tunnelsegmenter på en byggeplads i Rødbyhavn. Arbejdet med de enkelte tunnelsegmenter starter med, at der opbygges store bure af armering med et grundplan på ca. 40x25 meter. Armeringsburene bliver samlet manuelt, hvilket er et tungt, nedslidende og dyrt arbejde, fortæller faglig leder Thomas Juul Andersen fra Teknologisk Instituts Byggeri og Anlæg.

De færdige tunnelsegmenter skibes ud og nedsænkes på havbunden, hvor de samles til den samlede sænketunnel.

Robotteknologien er klar til anlægsbranchen
Bygge- og anlægsbranchen er moden til implementering af robotteknologi til automatisering af en række forskellige processer.

- Der er rigtig meget at hente ved at få robotter til at udføre arbejdet med at flytte armeringsstænger til den rigtige position, hvor de bindes sammen eller svejses. Robotteknologien er på et niveau nu, hvor de både er robuste og nemmere at programmere. Samtidig er andre dele af anlægsarbejdet blevet digitaliseret, så grundlaget for at implementere robotter i byggeriet er højere nu end aldrig før, fortæller robotekspert Karsten Thornø Ahrentsen fra Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi.

Giv din mening til kende
På hjemmesiden bedreinnovation.dk kan du også finde de seks andre forslag fra Teknologisk Institut til, hvordan pengene skal investeres. Websiden er åben for kommentering fra virksomheder og andre interessenter frem til den 31. maj 2017.

De kommentarer, der bliver afgivet, skal give GTS-institutterne inspiration til at forbedre deres forslag og kan samtidig være med til at hjælpe Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte med at prioritere hvilke forslag, der skal have støtte til at blive ført ud i livet.

Derfor opfordrer Teknologisk Institut interesserede virksomheder til at kommentere alle relevante forslag.