Teknologisk Institut: Ny, dansk robotsucces er mulig

Lars  Dalgaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 39 83.

Teknologisk Institut: Ny, dansk robotsucces er mulig

Universal Robots gjorde det. Og nu er den fynske servicerobotvirksomhed MiR klar i kulissen til gøre kunsten efter. At træde op på den store robotscene og hejse flaget for dansk robotteknologi.

Manden bag MiR, Niels Jul Jacobsen, har netop tiltrukket to afgørende kræfter. Først manden med kapitalen, Søren Michael Juul Jørgensen, som har indsat et sekscifret beløb på virksomhedskontoen. Derudover manden med roboteksporterfaring, Thomas Visti, som overtager direktørrollen og bidrager med sit store internationale netværk i industrien.

- MiR har trukket et par særdeles stærke kort op af fra bunken, siger teamleder Lars Dalgaard fra Teknologisk Institut og fortsætter.

- De mobile logistikrobotter er et felt med udsigt til enorme vækstrater. Utrolig mange arbejdsopgaver i industrien er stadig A til B-præget og vil kunne aflastes af en rullende, intelligent kollega. Teknologien er ved at være moden. Hvad der mangler er blot visionen og viljen. Det tyder på, at MiR har fundet begge dele, siger teamleder Lars Dalgaard fra Teknologisk Institut.

Robotten, som eksporthåbet hænges på, hedder MiR100. Der er tale om en højteknologisk, intelligent udgave af noget, der kan ligne et bord med hjul, og den er på størrelse med en halv europapalle. Robotten kan automatisere intern transport i virksomheder, på sygehuse og i service- og detailsektoren, og den kan ifølge MiR tjene sig selv hjem på 12 måneder.

- Mange af de her ting har vi kunnet i rigtig mange år. Det har bare været for dyrt og for kompliceret. Så vores mission er at gøre det billigt nok til, at det kan betale sig og simpelt nok til at alle kan finde ud af at bruge det, siger Niels Jul Jacobsen.

Samarbejde med Teknologisk Institut
Der er mange forskellige problemstillinger, når man kører med mobile robotter, fortæller MiR-opfinder Niels Jul Jacobsen.

- Nogle af dem er lette at løse, andre er mere komplicerede. Dem, der er lette at løse, vil vores forhandlere tage sig af. Men så snart vi kommer til noget, som er lidt mere kompliceret - du har f.eks. en robotarm ovenpå - så bliver det for kompliceret for dem, og så kan Teknologisk Institut komme ind og hjælpe i den proces med deres viden inden for avanceret robotteknologi, siger han.

- Vi er i tæt dialog med det nye MiR-hold og ser løbende på nye samarbejdsmuligheder, siger teamleder Lars Dalgaard fra Teknologisk Institut og fortsætter.

- Vi samarbejder allerede nu med MiR på flere fronter, bl.a. i et større europæisk forskningsprojekt, R5-COP. Her udvikler Teknologisk Institut en modulær teknologi baseret på Mobile CoWorker, der skal gøre det muligt at anvende bl.a. MiR100 i langt mere avancerede logistikscenarier.

MiR forventer i 2017 minimum en omsætning på over 30 millioner og en medarbejderstab på 30-35 personer.

Oplev MiR - og en masse andre industrirobotter - på DIRA Roadshow, som i disse dage ruller gennem Danmark.