Teknologisk Instituts klogeste robot kan se farver som mennesker ikke kan

Michael  Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 29 84.

Vision på hi17 messe

Teknologisk Instituts klogeste robot kan se farver som mennesker ikke kan

Den klogeste robot hos Teknologisk Institut lige nu hedder DTI Vision Box - og den er udviklet til at kunne genkende og klassificere forskellige genstande ved at kombinere højteknologiske kameraer med kunstig intelligens baseret på deep learning.

- Vi kan demonstrere en fleksibel løsning, der ved hjælp af visionteknologi kan se et farvespektrum samt farver meget mere præcist end et menneskes øje. Løsningen er skræddersyet og udviklet til at kunne genkende elektronikaffald, der typisk indeholder værdifulde metalarter, fortæller robot- og visionekspert Michael Nielsen fra Teknologisk Institut og fortsætter.

- Vi arbejder netop nu med at afprøve robotgribere til systemet, så robotten hurtigt og sikkert kan tage fat i det elektronikaffald, som den kunstige intelligens identificerer. Lige nu kan griberne tage fat i de forskellige størrelser og variationer af elektronikaffald, vi har afprøvet. Ambitionen er at afprøve griberne på et live-robotsystem og gøre den i stand til at veje emnerne, så robotten kan mærke, om og hvad den har fat i.

DTI Vision Box 2.0 blev demonstreret på hi17-messen i Herning, hvor de besøgende kunne opleve robotten i aktion. Men før messen, har robotten været i intens træningslejr, så den eksempelvis har lært hvordan mobiltelefoner ser ud blandt en masse andet affald.

- Det er lykkedes os at integrere deep learning-software fra Refind Technologies med frameworket i DTI Vision Box 2.0, så det kører gnidningsfrit i en live situation. Det betyder, at det nu er muligt for robotten, at detektere objekter, selvom de overlapper hinanden, fortæller Rasmus Johansson fra projektpartneren Refind Technologies.

Robotsystemet er udviklet gennem det EU-støttede ECHORD++-projekt "AAWSBE1 - Adaptive Automated WEEE Sorting 1: Battery Extraction", som har til formål at skabe et system, der automatisk kan sortere batteriindeholdende emner fra i elektronikaffald. Projektet er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Refind Technologies og Stena Recycling.

Se nedenstående video og få en smagsprøve på visionsystemets evner