Teknologisk Instituts Tribologicenter lancerer ny SuperSlip belægning til plastværktøjer

Henrik Horup Reitz

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 48.

Teknologisk Instituts Tribologicenter lancerer ny SuperSlip belægning til plastværktøjer

Tribologicenter på Teknologisk Institut har udviklet en ny og særdeles effektiv belægning til sprøjtestøbeværktøjer, som både giver slidbeskyttelse og markant bedre slip end de traditionelle PVD CrN -belægninger. Den nye kromnitrid Super Slip belægning har fået navnet CrN-SS.

Belægningen er specielt udviklet til plastformgivende dele, som f.eks. kerner. Som eksempel har A/S Kenneth Winther Værktøjsfabrik ved anvendelse af CrN-SS opnået betydeligt kortere cyklustider gennem en lettere afformning. Samtidig er det operationelle temperaturvindue blevet kraftigt udvidet, hvilket muliggør en langt mere fleksibel produktion. Belægningen bruges nu rutinemæssigt inden for sprøjtestøbning af en lang række medico-relaterede produkter, ligesom en af landets største plastproducenter konkluderer, at der ses betydelige forbedringer med Tribologicentrets nye CrN-SS belægning.

Belægningen er fundamentalt anderledes end de standardbelægninger, der ellers tilbydes på markedet. Som det ses på ovenstående Scanning Elektron Mikroskopi (SEM) billeder er der i den nye CrN-SS belægning tale om en helt anden krystalmorfologi, hvor de karakteristiske større krystaller og dertil hørende korngrænser stort set undgås. Resultatet af dette er en meget glattere belægning i overensstemmelse med det indtryk, man umiddelbart får af billederne. Hertil kommer at CrN-SS belægningens kemiske sammensætning i overfladen har yderligere optimerede slipegenskaberne over for de mest almindelige plastmaterialer.

I et netop afsluttet udviklingsprojekt har vi sammen med Institute of Applied Plastics Research at Engineering College Fribourg (Schweitz) målt afformingskraften ved sprøjtestøbning af 4 forskellige plasttyper. Dette blev muliggjort ved montering af en træk-/tryk-sensor inde i et specieldesignet sprøjtestøbningsværktøj.

Som det ses på nedenstående figur reduceres afformningskraften, når en kerne belægges med Tribologicenterets CrN-SD. Belægges kernen med CrN-SS (SuperSlip), observeres der et yderligere fald i afformingskraften for alle de fire undersøgte plasttyper (PP, POM, ABS og TPU).

Der kan læses mere om forsøgene ved at klikke på linket. 

Viser afformningskræfter for 4 forskellige plasttyper målt med og uden CrN SuperSlip belægning på kerner
Afformningskræfter målt in situ under sprøjtestøbning med den nye CrN Super Slip (CrN-SS) belægning. 

 

Kerner belagt med CrN Super Slip

Eksempel på en række skruekerner belagt med den nye CrN SuperSlip (CrN-SS). Kernerne er fremstillet og performance-dokumenteret af A/S Kenneth Winther Værktøjsfabrik.

SEM billede af traditionel CrN

 

SEM billede af CrN Super Slip

SEM billede af krystalmorfologien af en traditionel CrN belægning og den nye CrN Super Slip belægning. CrN-SS belægningen har en langt mindre krystallinsk struktur, og har derfor helt andre overfladeegenskaber. Den er endvidere ca. 10 % hårdere som følge af den tættere CrN-fase.