Temadag øger kendskabet til AM-teknologierne

Olivier  Jay

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 13.

Temadag øger kendskabet til AM-teknologierne

Der hersker stadig usikkerhed om AM-processernes betegnelser, muligheder og begrænsninger. Det forsøgte en temadag i marts 2011 at ændre på.

65 deltagere fra bl.a. Novo Nordisk, Oticon, Danfoss, Grundfos, Lego, Coloplast, Radiometer og mange andre virksomheder var mødt op til den spændende temadag om additiv fremstilling hos DTU i Lyngby. Temadagen var blevet til i et samarbejde mellem Dansk Maskinteknisk Selskab (DMS), DTU Mekanik, Teknologisk Institut og ATV-SEMAPP.

Foto af deltagerne på konferencen om additiv fremstilling

Målet med den slags temadage er bl.a. at øge kendskabet til teknologierne generelt, så de virksomheder, der allerede anvender dem, bliver yderligere inspirerede. Men det gælder især om at påvirke de virksomheder, der endnu ikke har taget det første afgørende skridt i retningen af at anvende AM-teknologierne, men som kunne ha’ stor glæde af at gøre det. I den forbindelse er Lego en stor inspiration. Her kan man nemlig se, hvor strategisk det kan lade sig gøre at anvende metoderne med egne maskiner, siger sektionsleder Olivier Jay fra Center for Produktudvikling i Århus.

Et overblik
Olivier Jay var selv på podiet med et oplæg om betydningen af at standardisere AM-teknologierne, ligesom han gav tilhørerne et indblik i det daværende EU-Compolight projekt. Oliviers Jays oplæg havde desuden til formål at give et overblik over alle de forskellige betegnelser og forkortelser, der er om de samme processer.

Både nationalt og globalt anvender man forskellige udtryk om de samme processer, men efterhånden er AM – additiv fremstilling – ved at vinde indpas som en fælles betegnelse for RTP, RP, LM, RM osv., siger Olivier Jay. Indtil for få år siden blev teknologierne næsten udelukkende anvendt til design- eller konstruktionsformål, men især udviklingen af nye materialer har udbredt processerne til også at omfatte fremstilling af værktøj (Tooling), kundespecifik produktion (Manufacturing) samt forskning og udvikling inden for de medicotekniske og dentale områder. Det er endog blevet muligt at arbejde med biologiske materialer.

Lego demonstrerede optimering af kølekanaler
De nye fremstillingsmetoder rummer potentiale til at kunne ændre store dele af fremstillingsindustrien, men selv blandt fagfolk er der usikkerhed omkring processernes betegnelser, muligheder og begrænsninger. For mange - især virksomheder, der anvender sprøjtestøbning i produktionen, tager det lang tid – måske også for lang tid – før de tør prøve de nye metoder af. Det er som om, det første afgørende skridt er det sværeste, siger Olivier Jay. Udover hans indlæg kunne deltagerne møde andre specialister og forskere fra både Danmark, Norge og Sverige, og man kunne bl.a. også se en miniudstilling med arbejdende udstyr, ligesom Lego demonstrerede anvendelsen af additiv fremstilling til optimering af kølekanaler i sprøjtestøbeværktøjer.

 

Deltag i AM-netværk
Vil du vide mere og holde dig opdateret om teknologierne, så meld dig ind i netværket am.teknologisk.dk