Test effekten af antimikrobielle produkter & materialer

Helle Stendahl Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 21.

Hygiejnetest

Test effekten af antimikrobielle produkter & materialer

Biocider kan tilføres materialer og overflader, for at give dem en antimikrobiel effekt.

Sådanne overflader kan være et supppment til rengøring og desinfektion af overflader. Antimikrobielle overflader kan reducere vækst af mikroorganismer og reducere smitte som overføres ved berøring af overflader, som fx dørhåndtag og borde.

Hvis produktet anprises for at have en antimikrobiel effekt, skal dette dokumenteres ved en kontrollereret laboratorietest og eventuelt en felttest.

Ofte ønskes en det at bibeholde den antimikrobielle effekt over længere, fx flere måneder. Da slid i form af gentagen berøring og vask kan slide den coatede overflade, skal det også dokumenteres at den antimikrobielle effekt af overfladen bibeholdes trods slid.

Derudover må produktet ikke udgøre en sundhedsmæssig risiko for brugeren når overfladen berøres, det vil sige der må ikke være afsmitning af kemikalier ved berøring.

Da det kan være svært at overskue hvilken test-strategi der bør anvendes for at opfylde kravene i biocidforordningen, (Regulation (EU) 528/2012), hjælper Teknologisk Institut med at sammensætte et testprogram.

 

Ny standardmetode på vej for antimikrobielle overflader

Da antimikrobielle overflader har fået fornyet fokus som supplement til rengøring og desinfektion, er der en ny ISO-standardmetode under udarbejdelse til at teste effekten af antimikrobielle overflader.

 

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe med?

Teknologisk Institut tilbyder bl.a.:

  • Test af den antimikrobielle effekt for antimikrobielle stoffer, inkorporeret eller bundet i polymere og hydrofobe materialer iht. ASTM E2180
  • Bestemme den antimikrobielle effekt af plast og andre porøse overflader iht. ISO 22196
  • Test af den antimikrobielle effekt af behandlede artikler (fibre, textil mv.) under dynamiske forhold iht. ASTM E2149-13a og AATCC 100
  • Designe testen så den passer til den faktiske brug og simuleret slidtest
  • Vejledning i forhold til biocidlovgivningen og gennemgang af dokumentation
  • Hjælp til en toksikologisk vurdering