Til kamp mod bakterier
I Danmark indlægges hvert år 250.000 patienter på grund af infektioner. Men nye molekylærbiologiske teknikker vil betyde, at alvorligt syge og afkræftede patienter potentielt hurtigere kommer til kræfter igen og ikke får alvorlige følgevirkninger af en infektion. Og indlæggelsestiden kan forkortes.
Dansk forskning har nu med molekylære metoder vist, at det er muligt at afsløre de fleste bakterier, der er skyld i en infektion, på blot én dag. Dermed kan lægerne fremover stille en mikrobiologisk diagnose langt hurtigere end i dag og sætte en korrekt behandling i gang i tide for at forebygge, at infektionen bliver kronisk eller dødelig. Og det vil i sidste ende spare samfundet for mange penge; ikke mindst fordi de behandlede patienter hurtigere vil kunne vende tilbage til arbejdsmarkedet.
Teknologisk Institut har arbejdet sammen med Aalborg Universitet og Panum Instituttet samt flere hospitaler om at bruge molekylærbiologiske teknikker til at studere forskellige bakterielle infektioner. Den danske forskning er blevet offentliggjort i det britiske tidsskrift BMC Clinical Pathology.
På finansloven for 2009 er der afsat 15 mio. kr. til et treårigt projekt til videreudvikling og implementering af de nye metoder i et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Aalborg Universitet og Rigshos-pitalet. Metoderne bliver efter nytår taget i brug på Rigshospitalet for herefter at blive udbredt til andre sygehuse. Forventningen er, at de moderne DNA-analyser af bakterierne kan finde årsagen til mange former for infektioner, og at metoderne vil give et mere præcist resultat end ved den traditionelle metode, hvor bakterierne fremdyrkes i et særligt vækstmedium over fire-fem dage.
Oprindeligt er DNA-analyserne udviklet til blandt andet spildevandsanlæg, hvor der er behov for en meget præcis beskrivelse af mikrobiologien.