Tre danske virksomheder er blandt de 10 mest lovende robotstartups i Europa

Kurt  Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 11.

-

Tre danske virksomheder er blandt de 10 mest lovende robotstartups i Europa

Danske virksomheder har erobret tre ud af de i alt 10 pladser i EU's store accelerationsprogram for robotteknologivirksomheder, RobotUnion. Nu kan de se frem til at modtage gratis vejledning fra eksperter fra Europas førende teknologicentre inden for robotindustrien og op til 120.000 euro – knap 900.000 kr.

De tre virksomheder, der er gået videre, er Cliin, Smooth Robotics og Tendo, som beskæftiger sig med henholdsvis rensning af store skibe, styresystemer til svejserobotter og en robothandske med intelligente sensorer.

Thomas Sølund, der er faglig leder hos Teknologisk Institut, fortæller, at alle tre virksomheder har fat i nogle vigtige problemstillinger og ikke mindst en skarp og konkret løsning på problemerne.

- De har været rigtig gode til at finde nogle huller i markedet og lave konkrete løsninger til dem, som kan komme hurtigt på markedet. Derudover er de også tæt på kunderne, og det er nok en blanding af de ting, der gør, at netop de tre virksomheder er gået videre, siger han.

Ekspertviden skal sætte skub i udviklingsprocesserne
Selv om virksomhederne er meget forskellige, er de alle sammen enige om, at det især er ekspertisevejledningen fra Europas førende robotteknologicentre, som de jubler mest over at have vundet.

- Det var ikke så meget pengene, vi var ude efter, men mere samarbejdet med Teknologisk Institut. Vi har ledt rundt i vores netværk på universiteter og lignende for at finde den knowhow, vi mangler. Og det har været sindssygt svært. Så det er virkelig vigtigt for os, og vi er rigtig glade, siger direktør hos Cliin, Thomas Jørgensen, der forventer, at deltagelsen i RobotUnion-programmet kommer til at accelerere virksomhedens udvikling betragteligt.

-
Cliin udvikler en robot til rensning af store skibe. Rensningen er i dag omkostningstung, hvorfor der er et betydeligt økonomisk potentiale i at bruge robotter til processer, der i dag udføres udelukkende manuelt.

Hos danske-svenske Tendo - som tidligere har været en del af Odense Robotics StartUp Hub - glæder man sig også til at få et sæt erfarne øjne på virksomhedens produkt.

- Vi ser virkelig frem til at få endnu mere ekspertisevejledning. Vi har et rigtig stærkt team, som er dygtige til det vi laver, men vi har ikke samme erfaring, da vi er relativt nye i branchen, siger Sofie Woge, der er direktør i Tendo, som har kontor i Sverige og har en filial i Danmark.

-
Tendo udvikler en robothandske, der med intelligente sensorer kan hjælpe en person med at gribe, holde og aflevere et objekt. Handsken gør det muligt for ældre og personer med svage hænder - forårsaget af sygdom eller ulykke - at leve mere selvstændigt.

204 ansøgninger
RobotUnion modtog 204 ansøgninger i projektets første ansøgningsrunde, og 44 ansøgere nåede at pitche deres produkt til RobotUnion-juryen. Siden da har det været en hård udskillelsesproces, hvor kun de skarpeste 10 virksomheder er gået videre.

- Det er et meget lille nåleøje, vi er kommet igennem, og der har ligget meget arbejde i det indtil videre, som har været med til at gøre os skarpere og øge vores selvindsigt, siger Erik Mønster, der er direktør i Smooth Robotics.

- Det giver helt klart nogle ekstra muligheder, fordi det sætter skub på nogle af de udviklingsfaser, vi befinder os i. Og vi er bare rigtig glade for at kunne komme det skridt videre, tilføjer han.

-
Smooth Robotics udvikler et styresystem, som gør det hurtigere og nemmere at anvende svejserobotter – uden at skulle foretage programmering. Ved at bruge specialfremstillede joysticks og den nyeste sensorteknologi kan svejseprocesser ændres på mindre end 10 minutter.

Til oktober i år skal der ud af de 10 virksomheder findes fire, som får yderligere støtte samt op til 100.000 euro mere i kapital.

RobotUnion åbner for anden ansøgningsrunde
Er du en lille robotvirksomhed, som står med en løsning på en udfordring i industrien? Eller er du fra en virksomhed, som leder efter en automationsløsning, som kunne udvikles i RobotUnion af den rette robotvirksomhed? Så har du nu muligheden for at søge om at komme med i RobotUnion.

- Programmet er med til at booste startup-virksomheder i den svære opstartsfase, og man får topkvalificeret hjælp til sin produktudvikling – fra researchfasen til selve opsætningen af teknologien - fra fem forskellige RTO’er i Europa, siger Thomas Sølund.

Er du interesseret i at søge om at være med i RobotUnion, kan du læse mere på RobotUnions hjemmeside, eller har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Thomas Sølund.

RobotUnion består af 14 partnere, hvor Odense Kommune, MADE og Teknologisk Institut repræsenterer Danmark. Ansøgningsfristen for at blive en del af anden runde i RobotUnion er den 30. april 2019.

RobotUnion is funded by the Horizon 2020 Framework Programme of the European Union, Grant Agreement No. 779967.