Tre teknikker til at lave et fleksibelt robotsystem

Mikkel Rath Hansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 14 51.

Tre teknikker til at lave et fleksibelt robotsystem

Mange virksomheder i elektronikbranchen har en høj grad af manuelt arbejde – især virksomheder med et højt produktmix. Få her tre bud på teknikker, der kan muliggøre et fleksibelt robotsystem til elektronikproduktion.

Den verdensførende radarproducent Weibel Scientific er blevet udvalgt til at lave et pilotprojekt i det europæiske robotnetværk ROBOTT-NET, der er finansieret af EU.

Sammen med Technicon, det engelske Manufacturing Technology Centre og Teknologisk Institut skal Weibel Scientific designe, bygge og teste et fleksibelt robotsystem, der kan indføde et sortiment af de mest gængse elektronikkomponenter, gribe dem med nøjagtighed og indsætte dem korrekt i printplader.

- I en radar sidder der et printkort med en masse komponenter på. Weibel Scientifics udfordring er, at der sidder nogle operatører og placerer de her komponenter i printet og lodder dem i hånden, fordi der simpelthen ikke eksisterer en automatiseret løsning, der er fleksibel nok til at imødekomme Weibel Scientifics behov, men også rigtig mange andre danske virksomheder i elektronikindustrien, siger Mikkel Rath Hansen, der er seniorspecialist hos Teknologisk Institut.

Mikkel Rath Hansen fortæller her om tre teknikker, der kan være med til at skabe en fleksibel robotcelle.

  1. Anvende standardindpakning i elektronikindustrien
    - Vi har en bakke, hvor komponenterne ligger i et bestemt mønster og et rør, hvor vi laver et fødersystem, hvor vi kan tilføde stort set alle komponenter, der kommer i rør, på en meget fleksibel måde.
  2. Et fingerskiftesystem
    - En ting, der er meget vigtig for at have godt fat på komponenterne, er, at vi har nogle dedikerede fingre til hver komponent. For at løse det har vi i samarbejde med Technicon lavet et fingerskiftesystem, så robotten selv kan skifte til den finger, der passer perfekt til den komponent, den skal sætte i.
  3. Kraftstyring
    - Vi bruger kraftstyring på robotten til rent faktisk at sætte komponenterne i, så vi er sikre på, at de går i hver gang uden nødvendigvis at ramme direkte i hullet i første forsøg, men hvor robotten så søger efter hullet og rammer i.