Tysk delegation i Danmark – Focus auf HealthIT und Telemedizin

Torben  Jensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 65.

Tysk delegation i Danmark – Focus auf HealthIT und Telemedizin

Juni 2014

Åben invitation

Interesse for at høre mere og deltage i de tyske ambitioner, så kontakt os gerne
Danmark som testnation er den ene store dagsorden bag initiativet: Hvordan bringer vi tyske ressourcer til Danmark, fx til storskala testforløb?

Den anden ambition går på Tyskland som handelspartner og det største marked i EU samt internationalt for danske produkter. Hvordan øger vi afsætning af teleprodukter og -services?

Kontakt: Birgit Lübker - bilr@teknologisk.dk - Mobil 7220 2658

HealthIT German Delegation – April 2014
Demografiske udfordringer med større behov for sundhed og velfærd, ”gaps” i sundhedsvæsnet, tabte leveår og øgede udgifter…

Fremtiden i moderne behandling rykker heldigvis også hastigt nærmere. Som et led i at skabe fælles standarder og løsninger på ovenstående problemer, var Danmark vært for en delegation af tyske beslutningstagere og virksomheder inden for telemedicin og sundheds-it, og ovenstående videokonsultation indgik i en af mange sitevisits. Besøget var et resultat af et samarbejde mellem Healthcare Denmark, Teknologisk Institut, Innovation Centre Denmark i München og Forum MedTech Pharma i Bayern. Delegationsturen havde til formål at vise, hvordan Danmark, ved udvalgte eksempler, bruger og tester telemedicinske løsninger på hospitalerne og ude hos patienterne.

Der var velkomstmiddage med officielle gæster fra Tyskland, Østrig og Norditalien, der var en lang række site visits og oplæg i Region Hovedstaden med Københavns Kommune og Bispebjerg Hospital som værter, og i Region Syd med Forskerparken og Odense Universitetshospital i værtsrollerne.

Case OUH – Nu med tele
Det er eftermiddag på OUH (Odense Universitetshospital), og de tyske gæster og danske værter står sammen i et lille, umiddelbart almindeligt kontor. Bag skrivebordet sidder en kompetent sygeplejerske med gode tysk- og engelskkundskaber. Hun byder pænt velkommen og fortæller kort om, hvad vi skal til at overvære. Få minutter senere står vi alle og betragter en KOL-patient(COPD/’rygerlunger’) på skærmen, og én af dagens ca. 15 videokonsultationer i er fuld gang – en ældre dame er udstyret med en telemedicinsk løsning, der gør hende i stand til selv at måle sin respiratoriske kapacitet, mens sygeplejersken overværer, hjælper, instruerer og evaluerer de data, som udstyret sender til sygehuset.

Hele proceduren tager mindre end 15 min, og i den tid har sygeplejersken fået talt med patienten om eventuelle problemer, evalueret de overførte data fra målingerne hos patienten og hørt om en vellykket bankoaften dagen forinden. Den korte videokonsultation har vist sig at være et effektivt våben mod genindlæggelser, den giver borgeren mere plads til et godt og aktivt liv trods den kritiske diagnose, og de sparede ressourcer kan sundhedspersonalet bruge til andre vigtige opgaver. Det er blot et eksempel på, hvordan fremtidens behandling af en kronisk lidelse som KOL kan forløbe – og det er allerede en realitet på flere klinikker og hospitaler i flere af landets regioner.

Fremtiden i moderne behandling rykker hastigt nærmere – og det er en god nyhed for både patienter, behandlere og myndighederne, som betaler for de dyre ydelser. Det er også en god nyhed for Danmark. Danmark har i de seneste år forsket og arbejdet sig ind i eliten af telemedicinske sundhedsløsninger, og det har vakt interesse i mange lande – også hos vores største eksportmarked og nabo – Tyskland.

Tyskland står også over for de samme demografiske udfordringer som Danmark – jvf. Birgit Lübker, projektchef på Teknologisk Institut og initiativtager og planlægger af den tyske delegation:

… vi taber leveår og livskvalitet. Ikke nok med, at vi får flere kroniske og aldersbetingede sygdomme, bliver vi også flere ældre, vi får stigende omkostninger i sundhedssektoren og øget efterspørgsel fra velfærdssamfundets bevidste borgere, så vi står over for seriøse problemer, der bliver uhåndterbare, hvis vi ikke udvikler vores behandlingsmetoder og sundhedssystemer.

Vi skal sætte fokus på ’gaps’ i sundhedssektoren – hvor hænger indsatserne ikke sammen, hvad kan vi med hjælp fra nye teknologiunderstøttede arbejdsprocesser gøre bedre, hvordan kan vi kommunikere hurtigere og sikrere?

Her kan moderne telemedicinske løsninger hjælpe og revolutionere vores nuværende behandlingsmetoder.

Næste skridt er allerede i gang
I øjeblikket er et ’Letter of Intent’ ved at blive udformet med underskrifter fra det bayerske Ministerium für Gesundheit und Pflege, den danske ambassadør i Tyskland samt Healthcare Denmark og Teknologisk Institut ved direktør Jane Wickmann.

Et sådant letter forventes at blive den officielle ’blåstempling’ af alliancen, og ikke mindst InnovationCenter Denmark med Life Science chefkonsulent Thomas Michael Thestrup i spidsen har været aktivt udfarende for at få det til at lykkes at komme ind så højt i det bayerske hierarki.

Derudover er der allerede indløbet invitationer fra nogle af de tyske gæster til et intensiveret samarbejde med den store medico klynge i Sydtyskland, MedTech Pharma, i spidsen.

Logo fra telemedicin.NU