Undgå skimmelsvamp efter stormflod

Kathrine  Birkemark

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 16.

Skimmel

Undgå skimmelsvamp efter stormflod

Selvom vandet igen har trukket sig tilbage efter onsdagens stormflod, så er det ikke alle der kan ånde lettet op. For nogle bygningsejere kom vandet inden for i kældre og stuer og forude venter en vigtig opgave i at sørge for at få alt vandet væk, og undgå en anden ubuden gæst - skimmelsvampen.

Heldigvis var der mange bygningsejere, som gik fri af den seneste storms forhøjede vandstande med oversvømmelse som følge. Et tidligt stormflodsvarsel var med til at sikre, at mange tog deres forholdsregler, men andre steder steg vandet så voldsomt, at det var umuligt at holde det ude af bygningerne. Og hvis vandet er trængt ind, så siger al erfaring, at den efterfølgende håndtering af vandskaderne er altafgørende for, at skimmelsvampen ikke bliver den næste udfordring for de ramte bygningsejere.

- Vi ser desværre rigtig mange tilfælde, hvor bygninger er blevet oversvømmet pga. stormflod, og hvor bygningsejerne ikke har håndteret oprydningsarbejdet tilstrækkeligt til at undgå at der efterfølgende opstår skimmelsvamp i bygningen. Og hvis man synes at vandet var besværligt at komme af med, så er skimmelsvampen desværre endnu sværere at få bugt med, hvis den først er flyttet ind, siger Kathrine Birkemark Olesen, Centerchef i Indeklima og Bygningsundersøgelser på Teknologisk Institut.

Vær opmærksom på de skjulte skader
De fleste problemer med skimmelsvamp opstår typisk mellem tre og seks uger efter oversvømmelsen. Derfor råder Teknologisk Institut bygningsejerne til at være opmærksomme på problemet, og tage aktion i tide, hvilket bør ske senest 3-4 dage efter oversvømmelsen.

Den gode nyhed til de hårdt ramte bygningsejere er, at der er en række ting, som de selv kan gøre for at sikre, at alt vandet er væk fra bygningen.

- Skimmelsvamp kan opstå, når der trænger fugt ind bag beklædningsplader, op bag tapeter, ind mellem gipsplader eller ind under gulvbelægningerne. Her vil affugtning og ventilation kun have en yderst begrænset effekt. Derfor skal man sikre, at bygningen er tørret effektivt. Det betyder bl.a., at man skal fjerne gipsplader, isolering, væv, filt, linoleum osv., der har været i berøring med vand, forklarer Kathrine Birkemark Olesen.

Og så er det med at være opmærksom i tiden efter oversvømmelsen, for der kan være trængt vand ind på steder, hvor man ikke med det blotte øje kan se det. Og det er de skjulte skader, der for alvor kan blive et problem.

- De skjulte skimmelangreb bliver typisk først opdaget, når der konstateres en kraftig, tung lugt i det tidligere opfugtede område. Den kan opleves som en kvalmende, sødlig lugt, og beskrives ofte som en kælder- eller sommerhuslugt. I værste fald opdager man først skimmelsvampangrebet, når brugerne af bygningen reagerer på svampevæksten. De typiske gener er irritation af slimhinderne, vejrtrækningsproblemer, hovedpine og koncentrationsbesvær, siger Kathrine Birkemark Olesen.

Professionel hjælp kan blive afgørende
Efter en vandskade er det vigtigt at få fjernet eller åbnet alle lagdelte konstruktioner med tilstedeværelse af organisk materiale, som kan være opfugtede. Hvis man har mistanke om, at ens ejendom kan være ramt af skimmelsvamp, kan det være en stor fordel at få professionel hjælp tidligt i forløbet.

- En ekspert kan be- eller afkræfte en mistanke om skimmelsvamp – blandt andet ved prøveudtagning og efterfølgende laboratorieundersøgelser. Hvis det viser sig, at bygningen er ramt af skimmelsvamp, skal man hurtigst muligt få bestemt problemets omfang og få renset eller fjernet alle inficerede områder omhyggeligt. Ellers kan boligen i værste fald ende med at blive ubeboelig, siger Kathrine Birkemark Olesen fra Teknologisk Institut.

Vil du vide mere?
Kontakt Kathrine Birkemark Olesen, kabo@teknologisk.dk, 7220 2216.