Velfærdsfabrikken: Innovationsprojekt for og med unge med handicap

Carsten  Christiansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 24.

-

Velfærdsfabrikken: Innovationsprojekt for og med unge med handicap

Projekt: Velfærdsfabrikken - 2014-2016

Teknologisk Institut har i perioden 01-10-2014 - 30-09-2016 i samarbejde med Sammenslutningen af Unge med Handicap gennemført et modelprojekt, Velfærdsfabrikken, der fokuserer på samskabelse mellem unge med handicap, virksomheder og lokalsamfund - finansieret af en bevilling fra Velux Fonden til Velfærdsfabrikken. Innovationsprojektet havde til formål at engagere unge med handicap i udviklingen af teknologiske løsninger, der gør hverdag og social deltagelse nemmere for unge med handicap.

Velfærdsfabrikken har sat private og offentlige virksomheder sammen med unge med handicap. Her har de udviklet ideer og prototyper til nye produkter eller services, som kan gøre en forskel i de unges liv. Innovationscellerne etableredes på tværs af unge, virksomheder og lokale aktører med udgangspunkt i de unges egne velfærdsudfordringer.

I begyndelsen af 2015 startede indsamlingen af udfordringer, som de unge møder i deres hverdag. Udfordringerne blev præsenteret for en række private virksomheder, som i samarbejde med unge med handicap fik mulighed for at udvikle nye, innovative løsninger, som er skræddersyet til de mennesker, som skal anvende dem.

Unge med handicap som medskabere
En af de grundlæggende idéer bag projektet var, at unge med handicap ikke blot skal være brugere af velfærdsteknologi, men i langt højere grad også bør ses som en afgørende ressource i udviklingen af disse teknologier. Velfærdsfabrikken har derfor i praksis afprøvet rammerne for, hvordan unge med handicap aktivt kan blive medskabere af løsninger, som kan komme dem selv og andre unge med handicap til gavn. I kraft af det tætte samarbejde med de unge har de medvirkende virksomheder fået et unikt indblik i de udfordringer, som de unge oplever i deres dagligdag.

Velfærdsfabrikken var et toårigt projekt, som SUMH stod for i samarbejde med Teknologisk Institut. Teknologisk Institut har bl.a. bidraget med formidling af kontakt til virksomheder, facilitering af innovationscellerne, herunder workshops og undervisningsforløb fokuseret på innovation, kreativitet og udvikling af prototyper i det tidligere FABLAB TI (nu Teknologisk Instituts prototypeværksted) og evaluering. Fra Teknologisk Institut deltog Center for Velfærds- og Interaktionsteknologi, Center for Idé og Vækst og FabLab TI.

Læs mere om Velfærdsfabrikken her.