Verdens første "papirrobot" gør gode medarbejdere endnu bedre

Bo  Genefke

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 39 81.

-

Verdens første "papirrobot" gør gode medarbejdere endnu bedre

Teknologisk Institut har i samarbejde med Yaskawa Nordic og Stibo Graphic, Danmarks største trykkeri, udviklet en nyskabende to-arms robotløsning, som kan håndtere tonsvis af papir - og dermed skåne medarbejderes ryg samt hæve virksomhedens produktivitet markant.

Den grafiske branche er cirka 35 procent større end den robotdominerede bilindustri. Alligevel rummer trykkerier verden over meget få robotter. Den historie kan dog meget vel snart være slut.

I et dansk trykkeri lokaliseret i Horsens har Teknologisk Institut puslet med en fleksibel, robotteknologisk løsning, som vil kunne blive spredt ud til flere dele af den grafiske trykkeribranche.

Det bedste fra to verdener

Inden trykkerimedarbejdere begynder at trække vejret nervøst, skal det slås fast: Robotten er ikke tiltænkt at skulle erstatte operatøren - snarere give medarbejderen større muskler.

- I stedet for at robotterne skal erstatte menneskelig arbejdskraft, har vi fokuseret på at udnytte det bedste fra de to verdener til en kombineret løsning. Vi har så at sige udstyret medarbejderen med robottens arme og store muskler, for derigennem at sætte medarbejderens faglighed mere i spil og frigøre ham til andre, mere meningsgivende opgaver, siger automationskonsulent Bo Genefke fra Teknologisk Institut.

En kompleks opgave løst gennem samarbejde

Opgaven har været ekstrem kompleks, da man i én og samlet løsning skulle udvikle en samarbejdsrobot, en procesrobot og en robot, som håndterer fleksible materialer. Alligevel blev robotløsningen til virkelighed - gennem et tværfagligt partnerskab, hvor robotleverandøren Yaskawa Nordic indgik et samarbejde med Keysolution og Teknologisk Institut med sidstnævnte som underleverandør på de avancerede robotteknologiske løsninger.

- Partnerskabet har være fortrinligt. Uden Teknologisk Institut og Keysolution kunne opgaven ikke have været udført. Det er vores vurdering, at der er vældig få ingeniører og udviklere i Danmark - og måske verden - som har kunne løfte denne opgave, men Teknologisk Institut og Keysolution gjorde det, siger international salgsdirektør Johnny Jarhall fra Yaskawa Nordic.
 


Enhver fabrikschefs drøm

Papirrobotten er mere hårdfør, end den lyder.

- Du skal ikke kalde den en papirrobot, så tror folk bare, den er lavet af papir, siger Bo Genefke ledsaget af et grin.

Tag ikke fejl. Robotten er af stål, og kan løfte tonsvis af papir. Netop derfor er den perfekt for den grafiske industri, som er præget af tunge, ensidige og gentagende løft.

- Det med at få fjernet de tunge løft, som har slidt så hårdt på medarbejderne, samtidig med at få produktiviteten til at stige, er enhver fabrikschefs drøm, siger fabrikschef Poul Mikkelsen fra Stibo Graphic.

Før løftede en typisk operatør omkring et til halvandet tons papir i timen. Nu klarer robotten de tunge løft, mens medarbejdere i stedet kan udnytte sin faglighed og have tid til at løse andre opgaver.

En medarbejder producerede før halvanden palle i timen, mens robotten i samarbejde med en medarbejder nu producerer tre til fire paller i timen. Robotten reducerer altså to medarbejdere til én, samtidig med at den forøger kapaciteten med 25 procent.

- Vi er blevet ekstremt glade for Robort, som vi internt kalder robotten. Når vi er færdige med et skift kan vi se, at vi har fået produceret flere paller end tidligere, og det er faktisk vældig afstressende, at vi nu har fået tid til at hente og bringe paller og foretage de nødvendige jobregistreringer, uden at det går ud over produktionen, for Robort står jo og kører, selvom vi ikke er ved selve skærelinjen, fortæller operatøren Jan Erik Grøndahl fra Stibo Graphic og fortsætter.

- Og så skal man jo heller ikke glemme, at når vi kommer hjem, har vi pludselig energi til hjælpe til i husholdningen, gå i fitnesscentret eller hvad man nu ellers kan finde på. Man kaster sig ikke længere udmattet i lænestolen foran fjernsynet og venter på at komme i seng.

Et levende produkt kræver fleksibel teknologi

Men den to-armede Motoman-robot kan mere end bare løfte papir.

- De fleste af os har jo prøvet, at papriet driller i printeren eller kopimaskinen. Papir er et levende produkt. Det betyder, at der er rigtig mange parametre, som skal tages højde for, når man automatiserer netop den her proces, fortæller automationskonsulent Bo Genefke fra Teknologisk Institut.

Fabrikshallens temperatur er bare én af de mange faktorer, som for eksempel kan ændre på håndteringen af papiret. Teknologisk Institut har derfor gjort det muligt for operatøren i en overskuelig brugerflade at justere lige fra hastighed til vrid, og på den måde tage højde for det aktuelle papirs optimale procesdata.

I robotten er også indarbejdet flere sensorteknologiske løsninger, der bl.a. beregner dens armes afstand fra papiret. Den kan på den måde følge konturerne i papirstakken.

- Så netop ved at samkøre operatørens faglige input, sensormålinger og en to-armsrobot - der kan udføre de samme bevægelser som et menneske - er det muligt at kunne håndtere et fleksibelt og levende materiale som papir, siger Bo Genefke.

-

En læringsproces

Implementeringen har også været en læringsproces for robottens nye ejere.

- Dette robotprojekt har åbnet vores øjne op for alle de muligheder, der ligger i en effektiv automatisering - og hvor vigtigt det er at have et ensartet og stabilt produktionsmiljø, siger fabrikschef Poul Mikkelsen fra Stibo Graphic, der allerede har nye ideer til mere automation.

- Vi kan se, at automatisering ikke blot betaler sig, men også forbedrer arbejdsmiljøet og produktionsflowet. Og så gør det jo ikke noget, at vi samtidig er blevet mere konkurrencedygtige på prisen, fordi vores produktionsproces simpelthen er blevet billigere, siger han.

Robotløsningen er blevet til i samarbejde mellem Stibo Graphic, Yaskawa Nordic, Coolgraphic, Keysolution og Teknologisk Institut.