Workshop om C2C certificeret tang til isolering og mønning

Bodil Engberg Pallesen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 32 81.

Tangisolering

Workshop om C2C certificeret tang til isolering og mønning

Tangtørv er et nyt alternativ til tagmønning, og tangisolering er udviklet for at skabe et bæredygtigt alternativ til mineraluld, men med alle de samme egenskaber. De to produkter er blevet Cradle to cradle certificeret med henholdsvis GULD og SØLV.

Fredag d. 10. februar 2017 arrangerer Teknologisk Institut i samarbejde med Advance Nonwoven og Læsø Tangbank en workshop/seminar om bæredygtige naturmaterialer – tang fra ålegræs - til brug som isolering samt til mønning af rygninger på stråtage.

Formålet med workshoppen er at få hands on med nye byggematerialer. Tangisolering formet som batch har samme isoleringsværdi som traditionelle isoleringsmaterialer af mineraluld. Tangisoleringen har netop opnået Cradle to Cradle certificering, og er et af fremtidens bæredygtige materialer til byggeriet. I Ebeltoft har arkitekt Carlo Volf bygget med tangisolering på sit hus, og vil fremvise resultaterne heraf.

Produkterne er udviklet af Advance Nonwoven i samarbejde med Teknologisk Institut. Tækkemand Henning Johansen, Læsø, som tækker med tang på de gamle Læsøtage, står for organisering af tang-bjergning sammen med Læsø Tangbank.

Tangisolering og tang-tørv

  • er lavet af et fornybart naturligt materiale, der ikke indeholder nogen skadelige stoffer
  • er 100% genanvendeligt til fremstilling af nye tangbats og kan dermed indgå i den cirkulære økonomi
  • bliver produceret ved brug af vedvarende energi
  • genererer ikke spildevand     
  • lever op en række krav om social ansvarlighed

Vugge til Vugge ApS har rådgivet og gennemført Cradle to Cradle certificeringen for Advance Nonwoven. Det giver fuld dokumentation for bæredygtigheden i både indholdsstoffer og produktion.

"Dokumentationen kan bl.a. bruges til at opnå point ved bygningscertificeringer som fx DGNB og LEED. Certificeringsniveauet er desuden meget højt, og tangmønningen har som det første danskproducerede produkt opnået certificering på Guld-niveau" fortæller Annette Hastrup, der er direktør i Vugge til Vugge.

Vugge til Vugge ApS er det eneste nordiske firma ud af 14 på verdensplan, der er godkendt til at gennemføre en Cradle to Cradle produktcertificering. Certificeringen verificeres af det uafhængige, non-profit Cradle to Cradle Products Innovation Institute i USA.

Certificering på guld-niveau

Tangmønningen har det højst opnåelige certificeringsniveau vedrørende indholdsstofferne, nemlig platin. Den samlede vurdering opnår det næsthøjeste niveau på guld. Det er det første danske produkt, der opnår guld.

Isoleringen består af det samme materiale, men da produktet bruges indendørs, stilles der ekstra krav. Ved den første certificering er det samlede niveau på sølv, men der arbejdes allerede nu på at opfylde kriterierne for guld. Det sker med målinger af afgasningen (VOC) på Teknologisk Institut.

Se scorecard for Advance Nonwovens tangprodukter i det internationale register for Cradle to Cradle certificerede produkter:

Program

Vi besøger to huse i Ebeltoft og på Djursland, der har anvendt tangbats fra Advance Nonwoven, inden vi slutter af hos Advance Nonwoven, der har til huse på Møllerup Gods.

Mød blandt andet Vugge til Vugge, der har stået for Cradle to Cradle certificeringen, Teknologisk Institut og Loop Architects.

Vi håber at workshoppen vil tiltrække byggefolk med interesse indenfor bæredygtigt byggeri og cirkulær økonomi, såsom entreprenører, arkitekter, konstruktører og ingeniører, producenter af byggematerialer, håndværkere, studerende m.fl. og give en god debat om produkternes egenskaber mht. isoleringsevne, brandhæmning og fugt, arbejdsmiljø.

Miljøstyrelsen gennem MUDP-programmet har ydet støtte til udvikling af tangprodukterne.