Nyt robotkoncept reducerer programmeringstid fra fire timer til tolv minutter

Mikkel Labori Olsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 41.

-

Nyt robotkoncept reducerer programmeringstid fra fire timer til tolv minutter

Et fireårigt forskningsprojekt, som satte sig for at forenkle robotprogrammering, er nået i mål. Virksomheden Wila mærker allerede gevinsten.


Teknologisk Institut, Universal Robots, Syddansk Universitet og Terma har med støtte fra Innovationsfonden udviklet en no-code løsning med robotprogrammeringskonceptet PIRAT (Programming Ignition for Robotic Assembly Tasks), der omdefinerer begrebet programmering og re-programmering af robotter.

Den nye, mere brugervenlige tilgang reducerer markant den tid, der kræves for at omstille en robot fra én opgave til en anden.

- I samarbejdet er vi lykkedes med at skabe noget værdifuldt og gøre det nemmere for brugerne at programmere robotter, siger Mikkel Labori Olsen, der er konsulent hos Teknologisk Institut.

- Vi har allerede fået god feedback fra ikke-robotuddannede brugere, der siger, at de ikke bare har nemmere ved at anvende det, men også mere mod på at bruge robotten som værktøj i deres produktion, tilføjer han.

PIRAT arbejder ud fra princippet om "programmering ved demonstration". En operatør guider robotten fysisk til at udføre en opgave, og baseret på disse bevægelser, genererer robotten den nødvendige kode.

Dette koncept er ikke nyt, da det ses i mange samarbejdende robotter (cobots). Men PIRAT har nu udvidet konceptet til processer - såsom maskinbetjening, forsænkning og limning - hvor robotten tolker operatørens demonstration og oversætter det til et funktionsdygtigt program med robuste fejlhåndteringsmekanismer.

Ny tilgang til robotprogrammering

PIRATs brugervenlige grænseflade og kontekstindstillingsprocedurer gør det let for operatører at programmere robotter.

- PIRAT har været en kæmpe innovationsrejse for os i Terma. Vi har anvendt PIRAT i forsænknings- og limningsapplikationer, og opnået hurtigere ændringer i programmeringen af robotten. Ved at være med til at programmere den selv har vi desuden bevaret værdifuld intern viden. PIRAT har virkelig ændret vores tilgang til robotprogrammering, siger Asim Ikram, som er Senior Specialist hos Terma Aerostructure.

- Vi er stolte af at have været en del af udviklingen af PIRAT. Dette brugervenlige, no-code koncept for programmering og re-programmering vil reducere tilpasningstiden af robotter markant. Det er et stort skridt fremad og kan gøre robotter langt mere tilgængelige - ikke mindst for de brugere, der ikke er vant til at programmere, siger Rune Søe-Knudsen, som er Principal Innovation Researcher hos Universal Robots.

Fra fire timer til tolv minutter

Brugervenligheden tillader hurtigere tilpasning til forskellige opgaver eller produktvariationer.

Et eksempel herpå er virksomheden Wila fra Silkeborg, hvor re-programmeringstiden for deres CNC-maskine blev reduceret fra fire timer til blot tolv minutter med PIRAT.

- Vi ser PIRAT som en game-changer. Tiden, det tager at re-programmere vores CNC-maskine, er reduceret markant, og dette fremskridt har muliggjort en betydelig forøgelse af vores effektivitet og tilpasningsevne. PIRAT gør det samtidig muligt at programmere robotten uden videre uddannelse inden for faget, hvilket er et kæmpe plus for produktionsvirksomheder, siger Sune Hvid Kristensen, som er industritekniker hos Wila.

PIRAT startede som et forskningsprojekt i 2019 med det formål at løse en problemstilling om, at mange virksomheder ikke bruger deres robotter til montageprocesser, da de er for vanskelige at omstille.

Ambitionen var at udvikle robotteknologi skræddersyet til små produktioner, hvori robotter nemt skulle kunne omstilles til nye montageprocesser.

Fordele ved "programmering ved demonstration" 

Fleksibilitet

Det reducerer markant tiden for programmeringsændringer, hvilket gør det muligt for produktionsrobotter at skifte mellem forskellige opgaver, partier og/eller produktvariationer mere effektivt.

Økonomi

Traditionelle programmeringsmetoder medfører ofte høje omkostninger som specialiserede programmører, omfattende træning og kompleks software. Programmering ved demonstration forenkler denne proces og reducerer disse omkostninger markant.

Effektivitet

Det nedbringer programmeringstiden og øger tilpasningsevnen, hvilket hjælper virksomheder med at imødekomme kundekrav mere effektivt.