IEA's Varmepumpeprogram

Claus Schøn Poulsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 14.

Grøn jordklode - bæredygtighed

IEA's Varmepumpeprogram

Siden 2013 har Danmark deltaget i det Internationale Energiagenturs (IEA) varmepumpeprogram – Technology Collaboration Programme on Heat Pumping Technologies (HPT TCP).  

Varmepumpeprogrammet blev grundlagt i 1978 og er et af ca. 40 samarbejdsprogrammer, der drives i regi af det Internationale Energiagentur.

I programmet arbejder en række lande sammen om projekter inden for varmepumpeteknologi – inklusive køling og aircondition. Programmet er en international kilde til uvildig information og ekspertise inden for miljømæssige besparelser ved brug af varmepumpeteknologi.

Programmets aktiviteter – de såkaldte Annexer

Varmepumpeprogrammets hovedaktiviteter er projekter, hvis formål er at opsamle og formidle viden om udvalgte teknologier og anvendelser med fokus på forskning, udvikling og demonstration. Projekterne kaldes for Annexer og bliver etableret med fokus på aktuelle emner. Alle lande, som deltager i IEA’s varmepumpeprogram, har mulighed for at deltage i Annexerne, som typisk kører over en periode på ca. tre år.

Danmarks deltagelse bidrager til at fremme og iværksætte initiativer, som har interesse for Danmark og for dansk erhvervsliv. Herigennem øges vores nationale viden om varmepumpeteknologi, og vores energipolitiske mål om at udbrede varmepumper i både private boliger, i fjernvarmenettet og i industrien understøttes i høj grad.

Danske virksomheder og forskningsmiljøer får mulighed for at deltage i internationale samarbejder omkring varmepumper, og de får adgang til al den viden, der genereres under programmet.

Netværksarbejde og videreformidling af internationale erfaringer og viden fra varmepumpeprogrammet spiller en afgørende rolle i Annex-arbejdet.

Teknologisk Institut repræsenterer Danmark

Deltagelse i programmet sker på landebasis, og der er p.t. 17 medlemslande: Østrig, Belgien, Canada, Kina, Finland, Frankrig, Italien, Tyskland, Japan, Holland, Norge, Sydkorea, Sverige, Schweiz, Storbritannien, USA og Danmark.

Det internationale varmepumpeprogram ledes af en Executive Committee, der består af en repræsentant fra hvert medlemsland. Energistyrelsen har udpeget Teknologisk Institut, Køle- og Varmepumpeteknik, til at være Danmarks repræsentant – en rolle, som Instituttet har varetaget siden Danmarks indtræden i programmet i 2013.

Her på siden kan du løbende følge med i vores IEA-aktiviteter på varmepumpeområdet i ind- og udland.