Fem gode råd til skånsom pleje af dine uldprodukter

Anette  Werner

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 07.

Uldsweater i sollys

Fem gode råd til skånsom pleje af dine uldprodukter

Uld er fra naturens side skabt til at beskytte imod temperatursvingninger og skiftende vejrforhold. Det gør materialet ideelt til det danske efterårs- og vintervejr. Vores tekstileksperter giver her fem gode råd til pleje og vedligeholdelse af dine uldprodukter.

1. Følg altid vaskeanvisningen
Det er vigtigt altid at følge vaskeanvisningen og bruge uldvaskemiddel, når du vasker dine uldprodukter. De fleste uldprodukter er i dag antifilt-behandlet og kan derfor godt tåle maskinvask på uldprogram. Enkelte produkter skal dog stadig håndvaskes. Uld har tendens til at krympe og filte, hvis det bliver udsat for pludselige temperaturændringer og for meget bevægelse under vask. Det tager vaskemaskinens uldprogram højde for, og hvis vaskeanvisningen tillader det, kan maskinvask derfor minimere risikoen for at ødelægge din yndlingssweater.

2. Centrifugér efter vask
Alle uldprodukter kan tåle centrifugering i vaskemaskinen, og vi anbefaler derfor at centrifugere dine uldprodukter efter vask. På den måde forkortes tørretiden.

3. Luft tøjet i stedet for at vaske
Uld er i nogen grad selvrensende og behøver derfor ofte ikke at blive vasket. Hæng i stedet dit tøj på en bøjle på badeværelset, imens du tager et bad, så forsvinder eventuelle lugte oftest. På den måde skånes både dine uldprodukter og miljøet.

4. Undgå tørring i direkte sollys
Uldfibre bliver nedbrudt af sollys. Dine uldprodukter har derfor ikke godt af at tørre direkte i solen. Undgå også tøjklemmer, da de kan strække ulden og give grimme klemmemærker.

5.Vær forsigtig med at fjerne fnuller
Uld kan hurtigt komme til at fnulre. Pas dog på med at bruge diverse redskaber som uldkamme og tekstilbarbermaskiner til at fjerne fnuller fra uld. De kan ødelægge uldfibrene, så ulden på sigt kan komme til at fnulre endnu mere. Fjern i stedet evt. fnuller ved håndkraft.

Læs mere om vedligeholdelse af uld i bogen Tekstil – Brugsegenskaber og vedligeholdelse, udgivet af Teknologisk Institut.