Hvad er ecodesign?

Jannie Guldmann Würtz

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 82.

Grøn infografik

Hvad er ecodesign?

Ecodesign

Ecodesignkrav er betegnelsen for de krav, som EU stiller for energiforbrugende produkter, for at sikre, at deres miljømæssige aftryk er minimale. Indtil for nylig har det især været at forbyde de mindst energieffektive produkter, idet energiforbruget i produkternes levetid oftest er den største kilde til miljøpåvirkning. Kravene stilles for at fjerne de produkter, der er mest miljøbelastende og mindst energieffektive fra markedet. Kravene er også kendt som Ecodesigndirektivet (2009/125/EC). Produkter, der er omfattet af reglerne, skal overholde mindstekravet til energieffektivitet og ligeledes de krav, der omhandler andre væsentlige miljøforhold.

Kravene gælder for alle EU-lande og er med til at gavne arbejdet med at begrænse energiforbruget og klimapåvirkningen i EU. Idet kravene gælder alle EU-lande, mindskes omkostningerne for producenter og giver bedre priser for forbrugere, end hvis landene individuelt vedtager nationale krav.

Har du flere spørgsmål til ecodesign, så kan du se en oversigt over ofte stillede spørgsmål om ecodesign på Energistyrelsens hjemmeside.

Teknologisk Institut og de nye EU-regler

Teknologisk Institut arbejder i et konsortium med at hjælpe Energistyrelsen i forbindelse med nye EU-regler for energieffektivitet og energimærkning. En række fageksperter fra Teknologisk Institut, bl.a. indenfor køleanlæg, varmepumper, vandvarmere, kedler, elmotorer, ventilatorer, emhætter og pumper, er involveret i dette. Ligeledes hjælper Teknologisk Institut NVE, Norge i forbindelse med EU-regulering. Selvom Norge ikke er medlem af EU, skal Norge leve op til EU's krav i henhold til EØS-aftalen mellem Norge og EU.

Når der skal indføres nye regler for energiforbrugende apparater, - eller eksisterende regler skal revideres, vil fageksperterne typisk tilmelde sig som stakeholdere til de studier, der foregår i EU. Fageksperterne hjælper også Energistyrelsen, når de nye regler skal vedtages og implementeres. I den proces inddrages ofte danske producenter og leverandører, og der udarbejdes i mange tilfælde informationsmateriale om nye regler og energimærkningsordninger.

For at hjælpe virksomheder med at få et godt ecodesign system, opbygger Teknologisk Institut ”state of the art” testlaboratorier, hvor man kan teste leverandørernes produkter og foretage akkrediterede test. Herved kan energieffektivitet og energiklasse bestemmes. Teknologisk Institut hjælper ofte med at forbedre produkterne, så de f.eks. kan opnå en bedre energiklasse og derved få et bedre energimærke. Derudover hjælper Teknologisk Institut virksomheder med at få indblik i nye regler og mærkningsordninger, så de selv kan vurdere, hvad man skal gøre for at udvikle og promovere energieffektive produkter.

Har du spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed, så kontakt Christian Holm Christiansen eller Per Henrik Pedersen

Vil du vide mere om ecodesign? 

Læs mere om ecodesign og produkterne, der er underlagt reglerne, på Energistyrelsens og EU Kommissionens (DG Energy) hjemmeside
Læs mere om energikrav på Energistyrelsens hjemmeside.