
Annex 56 – Digitalisering og IoT til varmepumper
Projektstart december 2020. Forventes afsluttet februar 2023.
Formål med projektet
Dette projekt omfatter den danske deltagelse i annekset om digitalisering og Internet of Things (IoT) for varmepumper, som er en del af det Internationale Energiagenturs (IEA) samarbejdsprogram for varmepumpeteknologi.
IoT-forbundne varmepumper forventes at komme til at spille en omfattende rolle i fremtiden og adressere forskellige formål som for eksempel øget brugerkomfort, reduktion i energiforbrug og øget uafhængighed af fossile brændsler. Opmærksomheden omkring IoT-forbundne varmepumper er allerede høj, og det forventes at denne teknologi vil være en vigtig konkurrenceparameter i fremtiden. Dermed er det vigtig at få opbygget mere viden om IoT for varmepumper for derigennem at styrke dansk energiteknologi og især varmepumpeteknologi.
Du kan læse mere om Annex 56 her.
Mål for projektet
I projektet skal der ses på muligheder og udfordringer for IoT-forbundne varmepumper. Anneksarbejdet vil give råd, data og viden omkring varmepumpeteknologi i forhold til IoT-applikationer. Resultaterne af arbejdet vil blive formidlet til forskellige interessenter – såsom OEM-leverandører, varmepumpeleverandører, organisationer og lovgivende myndigheder.
Projektet har fokus på tre centrale emner:
- Grænseflader: Spørgsmål om, hvordan data på forskellige systemniveauer vil blive overført til Internet of Things, hvor forskellige data processeres, og hvor driftsbeslutninger tages.
- Dataanalyse: Hvordan bruges samlet data bedst muligt i forhold til at give målrettet information for optimeret drift af varmepumper – eksempelvis machine learning-algoritmer og soft sensors.
- Ydelser: IoT-forbundne varmepumper kan levere forskellige ydelser i forhold til forskellige forretningsmodeller. Eksempelvis i et smart grid, hvor IoT-forbudne varmepumper kan bruges til at reducere spidsbelastning og/eller optimere elforbrug som en funktion af elpriserne. Et andet eksempel er forebyggende analyser, hvilket har operatørernes interesse, da disse kan bruges til forskellige driftsanalyser og giver information omkring forebyggende vedligehold.
Aktiviteter
Projektet er opdelt i følgende faser:
- State-of-the-art
- Grænseflader
- Dataanalyse
- IoT-ydelser
- Formidling.
Deltagere
- Teknologisk Institut (Projektleder - Jonas Lundsted Poulsen)
- DTU Mekanik
- DTU Compute
- Energy Machines ApS.
Bevilligede midler
Projektet er støttet af EUDP.
Læs mere om vores andre IEA-aktiviteter her