Kan vi påvirkes til at træffe de rette valg?

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Kan vi påvirkes til at træffe de rette valg

Kan vi påvirkes til at træffe de rette valg?

4 min.

Nudging er ikke noget nyt, men det er stadig yderst aktuelt. Det handler nemlig i høj grad om at gøre det let at tage de rigtige valg i en travl hverdag. Et lille nudge kan påvirke dig til at vælge det bedste for dig.

Derudover kan nudging anvendes, som en effektiv metode til at angribe typiske problemstillinger, som mange af os ubevidst møder i hverdagen.

Hvad er Nudging?

Nudging er blevet en vigtig del af moderne adfærdsforskning. Her har man i mange år forsket i, hvorfor vi mennesker ofte fejler i at omsætte gode intentioner til handling. Nudging forstås som en tilgang til adfærdsforandring, som skal forsøge at løse denne udfordring.

Et nudge kan beskrives som et kærligt, men bevidst lille puf i den rigtige retning. Intentionen med det lille puf er at påvirke din eller andres adfærd i en bestemt retning, uden at bruge en løftet pegefinger eller at begrænse valgmulighederne for dig selv eller andre.

De gode eksempler

Nudging er især blevet populær i forbindelse med de mange velfærdsudfordringer samfundet står overfor, herunder ressourceudtømning, global opvarmning, fedmeepidemi og stadig stigende sundhedsudgifter.

Nudging er forholdsvis billige initiativer, som kan være adfærdsforandrende, samtidig med de giver folk mulighed for selv at vælge.

Et velkendt eksempel på nudging er de grønne fodspor du ser i københavnske gadebilledet, som leder hen til skraldespandene.

Supermarkeder forsøger at bidrage ved at sætte de usunde madvarer ud i hjørnerne og de sunde ind på de mest trafikerede områder, hvilket kan påvirke, at der havner mindre sodavand og slik i din indkøbspose.

I Norge har man lavet et forsøg inden for hotelrestauranter, hvor man opnåede en reduktion på 20% inden for madspild ved blot at gøre tallerkenerne mindre.

Disse eksperimenter er blot få ud af en lang række, der viser, at vores intentioner, som oftest ikke fører til de rette handlinger, medmindre vi går ind og manipulerer med det, vi kalder adfærdsarkitekturen – de forhold som påvirker vores handlinger og vores adfærd.

Vi kan forsøge at påvirke folk med kampagner og information, men i sidste ende udgør de kun en lille del af løsningen på disse udfordringer. Adfærdsarkitekturen kan derfor være altafgørende.

I erkendelse af dette er der endda blevet kastet et blik på den ellers velkendte madpyramide, som har prydet væggene hos læger, tandlæger og sundhedsplejersker i mange år. Vi har længe levet efter principperne om at spise meget fra bunde, mindre fra midten og kun lidt fra toppen. Madpyramiden er dog blevet taget op til revidering. Den anses af nogle som belærende frem for handlingsanvisende, hvilket ikke er i overensstemmelse med nudging-tilgangen.


Hvorfor har vi brug for nudging?

Vi mennesker er ikke altid bevidste om hvad vi gør, og mange af vores handlinger sker derfor ud fra automatik. Når hjernen arbejder per automatik, er det dog ikke altid, at den træffer de beslutninger, der er bedst for dig. Hjernen er kun i stand til at alarmere dig om en umiddelbar fare, men desværre ser den ikke altid det, som kan være farligt for os ud i fremtiden – som eksempelvis fedme eller andre livstilssygdomme.

Et nudge kan hjælpe denne ubevidste del af din hjerne til at vælge det rigtige, uden du egentlig selv er opmærksom på det. Nudging påvirker dine standardindstillinger ved at gøre dem mere hensigtsmæssige, som de tidligere nævnte eksempler, hvor frugten placeres foran kagen eller brugen af mindre tallerkener ved frokostbuffeten.

Nudging kan også med fordel inddrages til at skabe adfærdsændringer på din arbejdsplads og i mange tilfælde bidrage til et bedre fysisk og psykisk arbejdsmiljø. I flere virksomheder bruges det til at stimulere bevægelse, at få medarbejdere til at drikke mere vand og ikke mindst, til at få medarbejdere til at rydde op og holde orden.


Vil du vide mere?

Kunne du tænke dig at få mere inspiration til, hvordan du kan anvende nudging i hverdagen, kan du blive uddannet som Nudgekonsulent.