Ledelse og filosofi kan være to sider af samme sag

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Topbillede

Ledelse og filosofi kan være to sider af samme sag

4 min.

Er du leder, og vil du gerne have en ledelsesstil, som både er til gavn for dig selv og dine ansatte? Så læs med her og bliv klogere på, hvordan historiske perioder som guldalderen og renæssancen kan bidrage til din ledelsesstil, og hvordan du kan forene ledelse og filosofi. 

At være en god leder handler om meget mere end bare at være et overhoved for sine ansatte. Det er ikke nok kun at sætte dem i gang med opgaver. Du er også nødt til at motivere dem, så de har lyst til at udføre opgaverne og yde en indsats i det daglige arbejdsliv. 

Hvad har guldalderen og renæssancen at gøre med nutidens ledelse?

Du kan med fordel tænke historiske perioder som renæssancen og guldalderen ind i dit arbejde. Du undrer dig sikkert over, hvad guldalderen og renæssancen har at gøre med nutidens ledelse, og det har du god grund til.

For umiddelbart har perioderne ikke nogen tilknytning til den moderne ledelsesstil og vores samfund i dag. Derudover var det to vidt forskellige perioder, men trods deres indbyrdes forskelle, havde de dog nogle fælles værdier, som du bør overveje at inddrage i din ledelsesstil.  

De havde nemlig det tilfælles, at de så den menneskelige eksistens på en helt anden måde, end vi gør i dag. Den menneskelige eksistens var artistisk og kreativ, og man så mennesker som humanistiske og dannelsesmæssige idealer. Yderligere var de præget af en dybere og bredere forståelse af mennesket, hvor man så det som mere end et målrettet, effektivt og resultatorienteret produktionsvæsen. 

Der var altså mere nærvær til stede dengang, og det er netop det, du kan tilføje til din ledelsesstil! 

Du skal altså se dine ansatte som medmennesker og ikke som nogle robotter, som kun er der for at udføre et arbejde. Sørg for at spørge ind til deres liv, og hvordan de har det. F.eks. hvis du ved, at din medarbejder oplever sygdom i familien, kan du spørge vedkommende, hvordan det går med sygdomsforløbet, og hvordan han eller hun har det generelt. Ofte vil du også opleve, at dine ansatte er mere motiverede og præsterer bedre, når de trives mentalt.

Når du sørger for, at de har det godt, kan det desuden blive lettere at skabe engagement og kreativitet.

Gør dit arbejdsliv lettere med en filosofisk tankegang

Der er meget, man skal huske på som leder. Du skal både motivere dine medarbejdere, give plads til det enkelte individ, og så skal du ovenikøbet fokusere på din egen personlige udvikling og rolle som leder. Det handler altså ikke kun om dine medarbejderes trivsel, men også din egen. 

Ledelse og filosofi er ikke nødvendigvis hinandens modsætninger. Tværtimod harmonerer de godt sammen, og du kan med fordel kombinere disse to i dit daglige lederskab.
Filosofien kan nemlig bruges som et hjælpeværktøj til at skabe refleksion og fundament over din udvikling som menneske og rolle som leder.

Når du anvender filosofi i dit daglige arbejdsliv, bliver det nemmere at skabe fordybelse og mening. Det mener Tommy Kjær Lassen, som har en ph.d. i ledelsesfilosofi og underviser hos Teknologisk Institut

Der er tre ting, du kan gøre, som kan hjælpe dig i dit daglige arbejdsliv:

infografik

1. Skriv dagbog

En dagbog hjælper dig med at reflektere over dit arbejde. Skriv alle dine tanker ned. Du kan f.eks. skrive dine tanker omkring, hvordan dit arbejde bidrager til din kompetenceudvikling. Har du opnået dine mål, og hvis ikke, hvad skal du så gøre fremadrettet for at nå målene? 

2. Lyt til din krop

Din krop kan faktisk mærke ubehag og stress, inden du selv kan. Ved at mærke efter og lytte til din krop kan du håndtere stress i tide og dermed undgå, at det påvirker dig på længere sigt. Hold en pause og tag en dybindånding, hvis du kan mærke, at du har svært ved at overskue alle dine arbejdsopgaver. 

3. Husk på, at du er dødelig

Du kan ikke det hele, og det er der heller ingen, der forventer af dig. 

Podcast om filosofi og ledelse

Vil du vide mere om, hvordan filosofi og ledelse kan forenes, så lyt med i podcastepisoden om filosofisk ledelsesstil her:

TI-POD - EP #57: Hvordan kan filosofi og ledelse forenes?

Vil du vide mere?

Teknologisk Institut tilbyder en bred vifte af kurser inden for bl.a. IT, ledelse, projektledelse og personlig udvikling. Se vores store udvalg af kurser her: