Erfagruppe om mærkning af fødevarer (Merfa)

Inger  Olesen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 84.

Fødevarer

Erfagruppe om mærkning af fødevarer (Merfa)

Har du brug for sparring indenfor mærkning af fødevarer, så er der hjælp at hente i Teknologisk Instituts erfagruppe indenfor mærkning (Merfa).

Næste møde finder sted tirsdag d. 11. juni 2024 fra 9.30-15 på Teknologisk Institut i Århus. 

Hvordan foregår det?

Der holdes to årlige møder, hvor der er fokus på medlemmernes ønsker, og hvad der er sket af nyt på mærkningsområdet siden sidst. Møderne afholdes fysisk skiftevis i Tåstrup og Århus, og der vil altid være mulighed for deltagelse via teams. Derudover har vi korte kaffe-sparringsmøder en gang om måneden og en lukket Teams-gruppe, hvor man kan stille spørgsmål og få hjælp og råd fra de andre medlemmer.

Regler kan være vanskelige at gennemskue

Det er sektionsleder Inger Olesen på Teknologisk Institut, som står bag det nye initiativ. Hun og hendes team står i forvejen i spidsen for en række andre erfagrupper indenfor fødevaresikkerhed og HACCP. En rundspørge blandt en række virksomheder har ført til oprettelsen af erfagruppen:

– Fødevareindustrien skal hele tiden tilpasse sig nye regler og muligheder på mærkningsområdet. Klimamærker og klimapåstande er fx begyndt at dukke op på emballagerne. Vi oplever derfor, at mange har brug for sparring i et fortroligt rum, forklarer Inger Olesen.

Til trods for at mærkningsreglerne er harmoniserede på EU-niveau, er der stadig nationale restriktioner og tolkninger at tage hensyn til ved eksport af fødevarer. Senest har Brexit medført, at Storbritannien er blevet et 3. land med konsekvenser for mærkningen i forhold til eksempelvis angivelse af adresse, økologimærkning og oprindelsesmærkning.

Reducere risiko for tilbagetrækning

Udover ansvarlige for mærkning i fødevarevirksomhederne vil erfagruppen også tælle mærkningsteamet på Teknologisk Institut. De sidder til daglig og gennemfører mærkningstjeks samt udarbejder varedeklarationer for fødevarevirksomheder. De har dermed pulsen på mærkningsreglerne.

– Formålet med mærkningserfagruppen er kort og godt, at medlemmerne reducerer risikoen for tilbagetrækninger grundet mærkningsfejl, forklarer Inger Olesen.

Det kan en mærkningserfagruppe hjælpe med ved, at mærkningsteamet på Teknologisk Institut og medlemmerne fra fødevareindustrien ved fælles hjælp opdaterer hinanden på nyheder af relevans for korrekt mærkning.

Det kan være nye regler for mærkning af tilsætningsstoffer eller nye grænseværdier, økologiregler, allergener, klimamærkning mv. Det kan også være opdateringer til holdbarhedsmærkning, oprindelsesmærkning, afgørelser om vildledning og alt muligt andet inden for mærkning.

– Vi vil tage de emner op, som medlemmerne finder mest relevante, og hvor der måske har været indskærpelser fra tilsynsførende, forklarer Inger Olesen.

Sådan bliver du medlem

Der er ingen krav til medlemmerne som sådan, andet end at man skal repræsentere en fødevarevirksomhed og være interesseret i at udveksle erfaringer i et fortroligt rum.

Se mere om tilmelding og priser her.