Øget forståelse af pulver

Mia Fiilsøe Falkeborg

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 32 50.

Spraytørring

Øget forståelse af pulver

Ny viden om pulverprodukters kvalitet og holdbarhed åbner op for, at virksomheder i den danske fødevare-, foder- og lægemiddelindustri kan eksportere til nye markeder. 

 

Pulverprodukter har mange fordele: De er nemme at transportere og distribuere og indgår i mange produkter og processer i fødevarer, foder og farmaceutiske produkter. Men hvis pulverproduktet ikke bliver håndteret korrekt, bliver både kvalitet og holdbarhed væsentligt dårligere. Teknologisk Institut og en række partnere har netop afsluttet et projekt med fokus på at optimere pulverprodukters kvalitet og holdbarhed.

Udfordringer med håndtering og opbevaring

Producenter og forbrugere har en forventning om, at tørre produkter er stabile og med lang holdbarhed. Realiteten er imidlertid, at der selv inden for en relativt kort tidsramme kan ske kemiske reaktioner, der nedbryder vigtige funktionelle ingredienser i tørre produkter. Høj luftfugtighed og temperaturer er blot nogle af de udfordringer, danske producenter står overfor, når de opbevarer og eksporterer pulverprodukter.

– Det kan have store omkostninger at stå med udfordringer i forbindelse med håndtering og opbevaring af sit tørre produkt. Behovet for ny viden om samspillet mellem kemiske og fysiske egenskaber af pulver og tørre produkter er derfor stort, hvis Danmark vil stå stærkt i forhold til eksport på nye markeder, siger Mia Fiilsøe Falkeborg, seniorspecialist på Teknologisk Institut, der har deltaget i innovationsprojektet.

Nyt analyseudstyr kan bestemme pulveregenskaber

Projektet har tilvejebragt nye analyseteknikker til at bestemme pulverprodukters fysiske og kemiske egenskaber, samt hvilken betydning de har for kvaliteten og holdbarheden af pulveret. 

– I projektet har vi vist, at man kan opnå den nødvendige forståelse af, hvordan et pulver vil opføre sig under forskellige betingelser ved at anvende multivariable metoder til at sammenholde resultater fra en række analyser. De nye analyseteknikker ser på flere variabler ad gangen. På den måde forbedrer vi producenternes mulighed for at nå nye markeder, da de kan tage højde for de fysiske og kemiske reaktioner, fortæller Mia Fiilsøe Falkeborg. 

Nyt værktøj til pulverhåndteringsindustrien

I innovationsprojektet har partnerne udviklet et nyt værktøj til at screene produkter for at opnå forbedret kvalitet. Projektpartner Novozymes har deltaget i udvikling og test af værktøjet, som bl.a. er blevet afprøvet i vaskepulver med blegemiddel:

– Det nye værktøj er effektivt til fx at strømline screening af produkter, så vi opnår bedre stabilitet. Værktøjet kan også anvendes i andre systemer end vaskepulver, fortæller Ole Simonsen, seniorchef hos Novozymes. 

Adgang til optimerede processer

Virksomheder kan nu få glæde af de nye muligheder for pulveranalyse på både Københavns Universitet og Teknologisk Institut, der har indkøbt analyseudstyr til at måle vigtige parametre, såsom flydeevnen i pulver. 

Udover at udvikle analyseteknikker til bestemmelse af pulvers fysiske og kemiske egenskaber, har vi også optimeret pulverprocessering og forbedret forskellige funktionaliteter i de færdige produkter. Herunder processer som tørring og pulvercoating. 

På Teknologisk Institut tilbyder vi virksomheder adgang til en række laboratorie- og pilotfaciliteter, som kan anvendes i forbindelse med produkt- og procesudvikling. Vi kan bl.a. hjælpe dig med:

  • Pulveranalyser
  • Fryse- og spraytørring
  • Pulver coating
  • Agglomerering
  • Ekstrudering
  • Formaling 

Du kan kontakte Mia Fiilsøe Falkeborg på mfa@teknologisk.dk eller på 7220 3250 for at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med din produkt- og procesudvikling.

Se også artiklen i PlusProces.

Om projektet

Q-Dry projektet var støttet af Innovationsfonden og var et samarbejde mellem Novozymes, Fertin Pharma, KMC, SiccaDania, DC Ingredients, Københavns Universitet og Teknologisk Institut.