Nyt projekt udvikler innovative ingredienser med antiinflammatoriske egenskaber

Hanne Bjørn Nedergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 26.

Tang

Nyt projekt udvikler innovative ingredienser med antiinflammatoriske egenskaber

Et nyt europæisk samarbejde mellem danske FermentationExperts, Teknologisk Institut samt rumænske Expergo og ICECHIM skal udvikle en helt ny anti-inflammatorisk ingrediens til fødevarer.

Kronisk inflammation er associeret med udvikling af en lang række sygdomme inklusiv: type II diabetes, hjerte-kar-sygdomme, Alzheimers, kronisk obstruktiv lungesygdom, depression og nogle typer kræft. Nye fødevarer, som kan sænke kronisk inflammation, har derfor stort potentiale for at bidrage til at forbedre folkesundheden.

Fermenteret produkt med anti-inflammatoriske egenskaber

Virksomheden FermentationExperts har udviklet en helt ny ingrediens kaldet ’Fermbiotics’, som er et fermenteret produkt med anti-inflammatoriske egenskaber. Produktet er hidtil blevet afprøvet på grise, som generelt blev mindre syge, når de spiste produktet. Derfor er FermentationExperts gået i gang med en række kliniske forsøg, hvor der ses en tydelig forbedring af den almene inflammatoriske tilstand og en række positive forbedringer af de givne sygdomme. I øjeblikket laves der blandt andet forsøg med patienter med forskellige tarmlidelser. Næste skridt er derfor at få produktet videreudviklet til fødevareingredienser.

- Vi har udviklet et produkt med meget stor biologisk aktivt, men vi ser samarbejdet i projektet som essentielt for at få videreudviklet vores produkt til fødevarer, forklarer Søren Kjærulff, CTO, FermentationExperts

Projektets mål er således at gøre Fermbiotics bredt tilgængeligt i forskellige fødevarer og kosttilskud for derved at mindske udviklingen af inflammatoriske sygdomme samt mildne symptomerne.

Kunsten at bibeholde effekten i fødevaren

For at opnå den ønskede effekt af Fermbiotics er det vigtigt, både at ingrediensen bevarer probiotiske bakterier og bioaktive molekyler dannet under fermenteringen. Det er derfor en udfordrende opgave at inkorporere et så komplekst et materiale i fødevarer.

Specialist Hanne Bjørn Høiby fra Teknologisk Institut er knyttet til projektet. Hun forklarer her kompleksiteten i opgaven:

- Det er vigtigt at bibeholde den gavnlige biologiske effekt af produktet, hvilke indebærer at beskytte de aktive molekyler i produktet. For at kunne gøre dette skal produktet designes til den specifikke fødevare. Ønskes en drik, skal produktet opretholde sin aktivitet i en væske – ønskes en is, skal produktet kunne holde til at blive frosset osv., forklarer Hanne Bjørn Høiby.

Der vil derfor blive foretaget være en lang række forsøg i laboratorierne på Teknologisk Institut, hvor ingrediensen formuleres til de forskellige fødevareprodukter.

Smagen er altafgørende

Det er dog ikke nok, at det lykkes at bibeholde de gode egenskaber af Fermbiotics, når de tilsættes fødevaren. Det er også vigtigt at beholde fødevareprodukternes gode smag, da det ikke er alle produkter, som er egnet til at smage fermenteret. Derfor vil en stor del af projektet også omhandle design og test af smagen af de ingredienser, der udvikles således, at der ikke tilføjes uønskede smage til produkterne. Her vil sensoriske paneler bliver brugt.

Europæisk samarbejde

Partnerkredsen ser et klart potentiale for dette også ud over Danmarks grænser. Derfor foregår udviklingen på tværs af landegrænser. Under projektet vil de rumænske samarbejdspartnere udvikle en velsmagende drik baseret på fermbiotics, mens det første produkt på det danske marked vil være et kosttilskud.

Projektet er støttet af Innovationsfonden gennem Eurostars.

Logoer projekt HBJH