Robot kan erstatte løftearbejdet

Bjarne Ole Sigtryggsson

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 10 57.

Generic meat moving robot

Robot kan erstatte løftearbejdet

Danske slagterier er blandt de mest effektive i verden, og det kan også mærkes på slagteriarbejderne i form af skader som slidgigt, rygproblemer og muskelskader, der opstår som følge af gentaget og ensidigt arbejde i et højt tempo.

Ansporet af Arbejdstilsynet fokuserer slagteribranchen derfor i disse år på, hvordan arbejdsmiljøet kan forbedres. Her har ny robotteknologi vist sig at være en del af løsningen, og seneste skud på stammen af robotter til slagterierne hedder meat mover. Den er udviklet, fordi der er et behov for en fleksibel pakkeløsning, hvor man med relativt små justeringer kan indpasse den i slagteriernes pakkerier.

Det færdige produkt består af tre dele
En robot, en vakuumgriber med sugekop og et visionsystem, der lynhurtigt kan fodre robotten med billeder af produktet, så robotten ved, hvorfra den skal angribe produktet for at få det bedste greb.
Det virker som en simpel proces, men det er det ikke, da der har været rigtig mange justeringer og iterationer i forhold til visionsystemet og det hygiejniske gribeværktøj.

Se robotten i funktion:

Fleksibel og mobil
Robotten kan placeres flere steder på produktionslinjen, da den både kan løfte fx emballerede og uemballerede kød fra en kasse til et transportbånd, ligesom den kan løfte produkterne fra transportbånd til kasse. Den samme robot kan bruges til begge opgaver. Man vælger blot den forprogrammerede applikation på en touchscreen og udskifter sugekoppen på vakuumgriberen, så den passer til produktet. Og så er den klar. Dermed undgår slagteriet en masse spildtid med at udskifte dedikerede robotter, der kun har én funktion.

Meat mover er mindst ligeså effektiv som et menneske
Meat mover er konstrueret til at være mindst ligeså effektiv som en slagteriarbejder i samme funktion. Det betyder, at meat mover kan flytte 1.500 vakuumpakkede delstykker fra bånd til kasse i timen, 1.100 ferske delstykker fra kasse til bånd eller 1.200 ferske delstykker fra bånd til bånd.
Robotten er primært udviklet til at håndtere produkter på 2-7 kilo, men den kan også fås i udgaver, der kan løfte meget tungere produkter.

Udviklet i samarbejde med branchen
Det behøver ikke være dyrt for slagterierne at reducere arbejdsskader ved at installere meat mover. Robotten erstatter nemlig de medarbejdere, der udfører pakkearbejdet i dag, og derfor kan meat mover hurtigt blive god forretning for slagterierne.

Meat mover vil kunne erstatte den medarbejder, der pakker hele dagen, og den kan derfor blive tjent hjem efter mindre end to år. Og det er ligegyldigt, om det er et stort eller lille slagteri, da meat mover er ret simpel at omstille. Meat mover er udviklet i tæt samarbejde med branchen, hvorfor applikationen også er grundigt testet på vores unikke testfaciliteter på Danish Crowns slagteri i Ringsted.

Markedsføring af meat mover
Vi har udviklet et produkt, som vi synes er helt fantastisk. P.t. er vi i dialog med virksomheder, der kan markedsføre produktet. Projektet er startet af den danske svinekødsbranche, som har stor fokus på at lave markante forbedringer af arbejdsmiljøet. Vi oplever derfor, at der er stor interesse for at sætte løsningen på markedet.