SoftBite - nu skal synkevenlig mad have et løft

Simon  Hvid

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 35 58.

Softbite

SoftBite - nu skal synkevenlig mad have et løft

Forbrugere med synkebesvær har ofte problemer med at finde velsmagende og næringsrige måltider. Det skal et nyt samarbejde mellem Mello IVS, Teknologisk Institut og Pack Design gøre op med. I projektet SoftBite støttet af Future Food Innovation udvikles en løsning til produktion af fødevarer med samme smag og udseende som gængse produkter men med en forbedret konsistens i forhold til synkebesvær.

Behov fra et stigende antal ældre med synkebesvær

Der estimeres at være 40 millioner eller flere mennesker i Europa, som lider af tygge- eller synkebesvær (dysfagi)*. En stor del af disse er ældre, men der er også en stor gruppe af yngre forbrugere. De har brug for en særlig konsistens for at kunne spise en fødevare uden risiko.  I dag opnås denne konsistens ofte ved at fortynde og blende maden, tilsætte fortykningsmidler og derefter hælde den i forme.

- I dag gør fagpersonale på hospitaler og plejehjem deres bedste med de muligheder, de har. Vi vil tilbyde nye løsninger, som forbedrer kvaliteten af disse fødevarer og gør dem mere appetitvækkende. Vi forventer også at nå forbrugere i eget hjem, forklarer CEO Lisa Tammi fra Mello IVS, som står bag konceptet.

Inspiration fra udlandet

Mello IVS har været så langt som Japan, Korea og Australien for at hente inspiration. I Japan for eksempel er enzymbaserede imprægneringer af fødevarer udbredte. Det har den fordel, at fødevarerne nemmere kan synkes og i højere grad bevarer næringsindhold, smag, farve og lugt.  Denne type løsninger skal derfor nu udvikles til danske og europæiske forhold.

Viden om ingredienser og fødevarers konsistens

For at opnå dette har Mello IVS allieret sig med Teknologisk Institut. Her skal de forskellige mulige kombinationer af enzymer udvikles og testes for at ramme den rette løsning og procesforhold.

- Teknologisk Institut bidrager med teknisk viden indenfor enzymer, procesoptimering og måling af kvaliteten af en fødevare. Vi har ikke selv dette vidensniveau eller adgang til specialiserede laboratorier. Derfor har vi brug for partnere, forklarer Lisa Tammi, Mello IVS.

Det er seniorspecialist Bianca Celidet Pérez de Lucani fra Teknologisk Institut, som er koblet på projektet:

- Vores viden om enzymer og tekstur af fødevarer er afgørende her. Vi kan måle på alle relevante parametre i vores fødevarelaboratorier. Vi har en systematisk tilgang, som er særligt afgørende her, da der er så mange kombinationsmuligheder, forklarer Bianca Celidet Pérez de Lucani, Teknologisk Institut

Den helt rigtige emballage

Når den helt rigtige ingrediensløsning er udviklet, skal den også kunne leveres i den rette emballage, så den er nem at gå til i storkøkkener eller hos fødevareproducenter, som leverer til private hjem. Derfor er også Pack Design en del af projektet.

- Vi har mange års erfaring med design af emballage. Vi ser frem til at bidrage med emballagekonceptet i dette projekt, forklarer direktør Peter Reimer fra Pack Design.

Projektet er støttet af Future Food Innovation, der er finansieret af EUs Regionalfond Læs mere her.  

 

*Kilde: The European Society for Swallowing Disorders (ESSD)

LogoFoodtureLab2