Test og dokumentér dit bæredygtige byggemateriale og minimer risikoen for dine kunder

Malthe Rasmus Timmermann Larsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 86.

TDU

Test og dokumentér dit bæredygtige byggemateriale og minimer risikoen for dine kunder

Vil du udvikle et byggemateriale i en bæredygtig retning eller bringe et byggemateriale i anvendelse for at opnå mere bæredygtighed i byggeriet og samtidig minimere risikoen for dine kunder ved at sikre, at dit materiale lever op til det, du forventer og lover dine kunder?

Så kan du med fordel benytte vores indgang til TDU-faciliteter (Test, Demonstrations- og Udviklingsfaciliteter). Her får du adgang til faciliteter til at teste, demonstrere og udvikle nye byggematerialer i en mere bæredygtig retning. Vi stiller både udstyr og specialister til rådighed, og vi hjælper dig med at sikre enten hele processen eller den del af processen, du har brug for hjælp til.

Dokumentation som konkurrenceparameter
De stigende krav til dokumentation af produkter og den voksende efterspørgsel efter bæredygtighed giver byggebranchen et afgørende incitament til at integrere og planlægge deres materialeudvikling med fokus på bl.a. miljø- og klimahensyn.

For at skabe mere bæredygtige produkter og kunne dokumentere, at de netop er mere bæredygtige, kræves en omfattende vurdering af produktet ud fra miljømæssige, sociale og økonomiske aspekter.

Det er afgørende at inddrage disse aspekter så tidligt som muligt i udviklingsprocessen, da ændringer er mere omkostningseffektive på dette stadie, og chancen for at opnå en helhedsorienteret tilgang øges.

Når du anvender vores TDU-faciliteter, får du samtidig testet og dokumenteret, at dit produkt ”performer” til den anvendelse det er tiltænkt. En af udfordringerne med nye materialer på markedet, er, at de ofte fravælges fordi kunderne vælger det sikre produkt - det de kender og har erfaring med. Derfor er det en fordel at minimere kundernes risiko – og dermed bliver TDU-forløbet og den dokumentation du får med, også en konkurrenceparameter, når du skal have dit produkt på markedet.

Skræddersyet tilgang
Med Teknologisk Instituts skræddersyede tilgang, hvor vores erfarne materiale- og bæredygtighedseksperter samarbejder om at dokumentere netop dit produkt, bliver vejen til udvikling af bæredygtige materialer en realitet.

Vi benytter specialudviklede, brugervenlige værktøjer til at guide materialeudviklere gennem en skræddersyet proces fra idé til implementering. Vores mål er at gøre bæredygtig materialeudvikling tilgængelig og effektiv for alle aktører i byggebranchen og at støtte både branchen og de enkelte virksomheder på rejsen mod mere bæredygtighed i bygge- og anlægsbranchen.

Du kan læse mere om TDU-forløbet nedenfor. Bemærk at det er muligt at vælge en eller flere faser - det er ikke en forudsætning, at man ønsker et samlet forløb igennem alle faserne.

Hvad er TDU?
Vores TDU-faciliteter udgør en platform til test, demonstration og udvikling af byggematerialer i en bæredygtig retning. TDU-faciliteterne i forløbet stilles til rådighed af både Teknologisk Institut og Dansk Brand og -sikringsteknisk Institut, og med i forløbet er både specialister, specialudstyr og laboratorier. Derudover inddrager vi efter behov andre eksperter i branchen for at opnå de bedste løsninger. Vi sikrer, at du gennem hele forløbet bliver matchet med de rigtige specialister og får stillet det bedste udstyr til rådighed.

Vores TDU-forløb har et målrettet fokus på bæredygtighed og er et samlet innovationsforløb ud fra 3 innovations-faser:

  • Fase 1: Konceptevaluering og screening for bæredygtighed.
  • Fase 2: Udvikling af prototype, herunder dokumentation og validering.
  • Fase 3: Demonstration i et miljø tæt på virkeligheden.





Hvordan ser et TDU-forløb typisk ud?
Nedenfor kan du se, hvordan et samlet og typisk TDU-forløb kan se ud, når det gælder om at udvikle materialer i en bæredygtig retning. Forløbet kører over flere trin, hvor vi har indlagt en evaluering efter hvert trin. Det er dog også muligt at udvælge enkelte trin. Dette sikrer dig, at du ikke gennemfører aktiviteter, som ikke er relevante, ligesom det nogle gange kan være muligt at springe et trin over. Vores mål er at give dig et optimeret forløb, og de løbende evalueringer giver dig mulighed for at stoppe forløbet, hvis byggematerialet ikke lever op til forventningerne.

I kontaktfasen skal du bruge vores One Point Entry ved at benytte TDU-forløb knappen længere nede på siden. Her vil du få hjælp til at afgrænse din ide eller dit problem og blive matchet med de rette specialister.

I næste skridt laver vores specialister en indledende vurdering af bæredygtigheden i din ide. Vi arbejder ud fra en tredeling af bæredygtighedsbegrebet i miljømæssige, sociale og økonomiske forhold. I udviklingsforløbet arbejder vi med bæredygtighed i praksis ved at udvælge specifikke parametre, som vi kan måle på, samtidig med, at vi sikrer, at vi kommer hele vejen rundt om begrebet. Vi vil have vores hovedfokus på den miljømæssige del af bæredygtighedsbegrebet, da det er her, vi har det største videngrundlag. Men det er også muligt for os at arbejde med sociale og økonomiske parametre, hvis der ligger et stort potentiale for optimering. Optimering af bæredygtighed vil være gennemgående gennem hele TDU-forløbet, ligesom vi vil hjælpe dig med at få den bedst mulige dokumentation af udvalgte bæredygtighedsparametre, når forløbet slutter.

Efter den indledende vurdering af bæredygtighed begynder selve innovationsforløbet, hvor vi arbejder med proof-of-concept efterfulgt af prototype-udvikling og demonstration i et miljø tæt på virkeligheden. Vores erfaring er, at sådanne forløb er meget forskellige alt efter, hvilket materiale, der arbejdes med. Derfor skræddersyr vi et innovationsforløb, så det passer til dine behov.

Innovationsforløbet afrundes med, at vi samler den frembragte dokumentation af både udvalgte tekniske egenskaber og udvalgte bæredygtighedsparametre, som vi aftalte i starten af forløbet.

I implementeringsfasen kommer I som virksomhed helt naturligt på banen for at sætte jeres byggemateriale på markedet eller bringe det i anvendelse. Måske har I brug for at påvirke lovgivningen i form af nye eller reviderede standarder eller I har brug for at fremskaffe en ETA eller CE-mærkning af jeres produkt. I mange tilfælde kan vi afrunde TDU-forløbet ved at hjælpe jer videre, så I får en vellykket implementering.

Kontakt os via TDU-forløb knappen nedenfor - også hvis du blot ønsker hjælp i en enkelt fase - så hjælper vi med at finde den rette kontaktperson for netop dit TDU-forløb.


Er TDU noget for mig? Tag en kort test og få svaret
Målgruppen for vores TDU-forløb for bæredygtige byggematerialer er alle bygge- og anlægsbranchens aktører, som er i gang med eller ønsker at udvikle et byggemateriale i en bæredygtig retning. Derudover henvender TDU-forløbet sig også til de aktører, der ønsker at bringe et byggemateriale i anvendelse ud fra en bæredygtighedsdagsorden.

Kan du svare ja til følgende spørgsmål, så kan et TDU-forløb være relevant for dig.
  1. Skal du udvikle et nyt materiale eller produkt til bygge- og anlægsbranchen og ønsker du en bæredygtigheds-agenda?
  2. Ønsker du at udvikle et eksisterende materiale eller produkt til bygge- og anlægsbranchen i en mere bæredygtig retning?
  3. Ønsker du at anvende et materiale eller produkt i et byggeri for at opnå mere bæredygtighed?
  4. Har du fokus på udvikling af mindst 1 ud af følgende (og gerne flere) områder?
  • Reduktion af CO2-aftryk?
  • Reduktion af energiforbrug?
  • Reduktion af materialeforbrug?
  • Erstatning af råstoffer, fx for at reducere transport eller få bedre sociale forhold omkring indvinding af råstoffer.
  • Erstatning af farlige stoffer?
  • Reduktion af emissioner af farlige stoffer?
  • Minimering af problematisk afgasning til indeklimaet?
  • Udnyttelse af restressourcer eller cirkulær udnyttelse af materialer fra eks. nedrivning? 
  • Genbrug af byggematerialer?
  • Forbedring af andre miljømæssige, økonomiske og/eller sociale bæredygtighedsparametre af dit materiale?


Kan du svare ja til enten spørgsmål 1, 2 eller 3 samt minimum 1 af mulighederne i spørgsmål 4? Så kontakt os via TDU-forløb knappen nedenfor.


Risikovurdering
En bærende del af TDU-forløbet handler om at lave en risikovurdering af byggematerialet og minimere risici, når de bliver anvendt. Der er ikke to TDU-forløb, der er ens og især risikovurderingen er bærende for, hvordan og hvor langt TDU-forløbet bliver sammensat.


Ikke brug for et TDU-forløb, men for hjælp til test af produkt etc.?
Selvom du ikke har brug for et fuldt TDU-forløb, men blot hjælp i en af faserne, så kan du stadig få hjælp til at finde den rette test, få udarbejdet dokumentation etc. ved at kontakte os via TDU-forløb knappen nedenfor.

Tryk her for TDU-forløb