Ressourcer i tang: Robot skal høste miljøgevinster

Thomas  Kroman

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 14.

Tang skyllet op på en strand

Ressourcer i tang: Robot skal høste miljøgevinster

En flydende skraldespand med GPS.

Det er, hvad en dansk robot-startup har sat sig for at afprøve. Målet er at indsamle tang og alger ved strande og søer – og i sidste ende at benytte biomassen til andre ressourcefulde formål.

Tangen og algerne ligger nemlig som en grøn dug hen over vandet rigtig mange steder i Danmark og i resten af verden. Og selvom det i passende mængder gør noget godt for både miljø og klima, så er der ikke nogen tvivl - det kan også blive for meget. Når næseborene fanger den velkendte fimsede lugt af rådden tang og alger, og man knap nok kan få øje på vandet for bare grønt, så skal der gøres noget.

Det er den danske startup BrainBotics - i samarbejde med den hollandske robotvirksomhed RanMarine – der nu vil undersøge, om man ved hjælp af en robot kan gøre noget ved det rådne tang og alger, som er et stigende globalt problem, der forstærkes af overgødskning og temperaturstigninger.

- Det er et projekt, som jeg har gået og brygget på en del år. Jeg fik ideen efter at have set, hvordan man opsamler tang og alger på nuværende tidspunkt. Og så tænkte jeg, at det måtte man kunne gøre nemmere og smartere med en robot, fortæller Søren Tranberg, der er direktør ved BrainBotics.

Initiativet er støttet af EU-projektet RIMA (Robotics for Inspection and Maintenance), hvor blandt andre Teknologisk Institut skal være med til at hjælpe projektet godt i gang.

- Sejlende robotter anvendes i stigende grad til miljøopgaver i takt med, at teknologien udvikles og muliggør nye anvendelser. Vi ser frem til at understøtte denne udvikling og bidrage til projektet med viden og sparring, fortæller Thomas Kroman, der er projektleder ved Teknologisk Institut.

-En selvsejlende opsamlingsbåd

I dag er der ikke nogen metoder til automatisk at samle tang og alger op med, mens det stadig er i vandet. I stedet bruger man som regel store maskiner, som man kører rundt på de danske strande og samler tang op med.

Og det fik Søren Tranberg til at kontakte hollandske RanMarine, der har lavet en robot, der kan sejle rundt og opsamle plastikaffald i vandet.

- Det er en form for lille båd, der har en åbning i den ene ende, hvor den kan opsamle plastik, der driver rundt i vandet. Den kan sejle uden, at man styrer den, og så minder den meget om en drone, fordi man afsætter nogle punkter, som den sejler efter, fortæller han og fortsætter:

- Så nu prøver vi at lave nogle små ændringer og tænke lidt større for at se, om vi kan få robotten til at opsamle alger og tang både i Danmark og i resten af verden.

Fra problem til løsning

Tang kan vokse op til 35 procent om dagen, og er i passende mængder udtryk for et sundt havmiljø. Men i områder med for meget kvælstof og fosfor, udgør vækst og opskylning af store mængder tang dog et stigende problem.

Derfor bliver der mange steder brugt mange penge på at opsamle, håndtere og destruere tang i både offentligt og privat regi. Tang har dog mange nyttige egenskaber og kan bruges som energikilde i biogasanlæg, til gødning, til isolering, og som råvare i dyrefoder. Derudover kan opsamling af tang være med til at reducere mængden af udledt kvælstof og fosfor i havene, og bringe havmiljøet i balance.

- Overskud af tang og alger er både et problem men også en ressource, som vi ikke udnytter. Robotteknologi har i de seneste år flyttet sig fra at være orienteret omkring produktion af varer, til også at kunne benyttes til at løse en række miljø- og sundhedsproblemer. Vi håber på at dette projekt vil vise at man med ny teknologi systematisk kan fjerne overskud af tang og at den høstede biomasse kan benyttes til andre formål, fortæller Søren Tranberg.