Cobot Lift får styr på sikkerheden: "Samarbejdende robotter skal implementeres sikkert i industrien"

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

Cobot Lift får styr på sikkerheden: "Samarbejdende robotter skal implementeres sikkert i industrien"

Cobot Lift har igennem det europæiske projekt COVR fået styr på sikkerhedskrav og- standarder i udviklingen af sin vakuumløfter, der er monteret med en robotarm.


I robotsikkerhedsprojektet COVR, der har Teknologisk Institut i spidsen, får virksomheden Cobot Lift hjælp til at finde ud af, hvilke krav virksomhedens robotløsning skal leve op til, for at man kan kalde den sikker. Det er sket i Teknologisk Instituts nyindviede Cobot Lab.

Cobot Lift har udviklet en løsning, som kombinerer en Universal Robot med en vakuumløfter, så robotten kan løfte tre gange så meget, som den normalt kan.

- Kollaborative robotter kan typisk løfte op til 10-15 kg. Men fordi vi nu bevæger os på et område, der er meget større, så bliver problematikken også større. Derfor er det endnu vigtigere for os, at vi har godt styr på, hvad der egentlig sker, hvis man kommer i klemme, siger Flemming Bischoff Truelsen, der er direktør i Cobot Lift.

-

Tænk sikkerheden ind fra start

Mads Mathiesen, der er forretningsleder hos Teknologisk Institut, fortæller, at sikkerhed med kollaborative robotter bryder med den vanlige tankegang om robotsikkerhed, hvor robotterne er indhegnet. Derfor er det vigtigt at tænke sikkerheden ind fra start.

- Kollaborative robotter udmærker sig ved at stå i et åbent miljø uden indhegninger, og derfor har de mulighed for tæt kontakt med mennesker. Og det er en anden måde at tænke robotsikkerhed på, end man har været vant til på traditionelle industrirobotter, siger han.

- Fordelen ved at tænke robotsikkerhed ind fra starten er, at man får forenet sine specifikationer til funktionelle krav og sikkerhedskrav i en samlet kravspecifikation, som gør, at ens design bliver sikkert i den sidste ende, tilføjer Mads Mathiesen.

-

ISO... hva' sagde du? ​

I COVR har Cobot Lift fået klarlagt, hvilke sikkerhedskrav virksomheden skal leve op til, så deres robotløsning holder sig inden for grænseværdierne bestemt i ISO/TS 15066 - en teknisk specifikation, der beskriver menneskers smertetærskler ved kollision med en kollaborativ robot.

- Helt konkret skal vi hjælpe Cobot Lift med at kortlægge sammenhængen mellem hastigheder, payloads og kollisionskræfter, så de kan hjælpe deres systemintegratorer med nogle anbefalinger til, hvordan produktet bruges bedst, siger Mads Mathiesen.

Flemming Bischoff Truelsen fortæller, at en af de ting, virksomheden har arbejdet med i COVR, er objektive målinger på, hvad der sker, når der opstår kollision.

- Vi har udstyr her, som vi ellers ikke ville have rådighed til. Vi har fået et meget bedre kendskab til, hvad det vil sige at lave de her løsninger. Når vi laver et produkt, der skal være færdigt i alle ender og kanter, så er det vigtigt, at vi er ude i de rigtige standarder hele vejen rundt, og får det hele clearet af. Og det er vi kommet med COVR, uddyber han.

I sidste ende handler COVR om at få implementeret flere robotløsninger i industrien uden at gå på kompromis med menneskers sikkerhed, fortæller Mads Mathiesen.

- Ved at få implementeret flere robotteknologier i dansk industri, så sikrer vi industriens konkurrenceevne i et globalt marked, afslutter han.
 

Interesseret i at lære mere om robotsikkerhed? Så tilmeld dig en af to nedenstående kurser.


COVR - der er finansieret af EU - er et samarbejde mellem Teknologisk Institut i Danmark, National Research Council (CNR) i Italien, Fraunhofer IFF i Tyskland, Alternative Energies and Atomic Energy Commission (CEA) i Frankrig og Roessingh Research and Development i Holland.