Erfa-gruppe om fødevareallergener

Inger  Olesen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 84.

Nofa billede af havregryn og nødder

Erfa-gruppe om fødevareallergener

NOFA er Teknologisk Instituts erfaringsgruppe om fødevareallergener. I flere år har vi hjulpet virksomheder med at blive klogere på allergener, og hvordan de kan arbejde med dem. Der er også plads til dig.
 

På Teknologisk Institut har vi flere erfaringsgrupper, også kaldet erfagrupper, hvor virksomheder deler deres oplevelser med hinanden og styrker deres indsigt i forskellige emner. En af de grupper er NOFA, som står for Netværk Om Fødevare-Allergener. I erfagruppen får virksomheder information fra vores eksperter og fra hinanden om, hvordan de bedst kan håndtere den risiko, som er forbundet med fødevareallergener.

I øjeblikket er 15 virksomheder medlem i NOFA. Crispy Food har været medlem siden 2018 og kender til arbejdet med allergener fra deres produktion af morgenmadsprodukter.

—  Allergener er en af de største risikofaktorer, vi arbejder med. Derfor er det også altid interessant at høre, hvad andre gør, og hvilke tilsvarende udfordringer de andre løber ind i, fortæller Tina Skotte, QA-manager hos Crispy Food.

Værdifuld læring

– Som medlem af NOFA bliver du opdateret på seneste nyt, forskning og udvikling inden for fødevareallergener. Du har også mulighed for at lære, hvordan du beregner niveauet af et utilsigtet indhold af en fødevareallergen, så du dermed kan vurdere risikoen for, at en følsom forbruger oplever en allergisk reaktion, siger Inger Olesen, som står i spidsen for NOFA og arbejder som sektionsleder på Teknologisk Institut. 

— Den vigtigste grund til, at Crispy Food er med i NOFA, er, at vi får en viden om, hvad der sker indenfor dette område rundt omkring i verden. Det er essentielt for os, at vi hele tiden kan holde det rigtige niveau af styrende foranstaltninger. Vi må ikke gøre for lidt, men vi skal heller ikke gøre for meget, siger Tina Skotte.

Kvalificeret samarbejde med leverandører

Hos Crispy Food har NOFA haft en stor indflydelse på, hvordan de behandler deres leverandørers vurderinger af allergener.

—  NOFA giver os et indtryk af, om vi er for skrappe og for bekymrede, eller om vi kan have en lidt lettere tilgang. Det har en stor indflydelse på, hvordan vi tænker allergener og særligt “spor af”. Når vi får nogle vurderinger fra vores leverandører, er vores viden fra NOFA med til at bestemme, om vi viderefører deres spormærkning, eller om vi overhovedet skal tage den vare med ind i vores produktion. Så jeg vil helt klart anbefale andre at deltage i NOFA, siger Tina Skotte.

Vil du være med til næste møde?

Til seneste NOFA-møde var temaet analysemetoder, og hvor små allergenfragmenter, man kan spore. På mødet fik virksomhederne mulighed for at afprøve forskellige antigentest – eller hurtigtests. Virksomhederne fik en fornemmelse for, hvor nemt eller svært det er at bruge antigentests, og om de kan tage det med hjem til deres egen produktion.

—  Det var spændende, fordi det ikke er sikkert, at man kan spore alle typer molekyler med hurtigtests, men de kan måske stadig fremkalde en allergisk reaktion. Så det fik vi delt noget information om, og vi fik også diskuteret i mindre grupper, om der er noget i deres egen produktion, som kan måle de resterende molekyler, fortæller Inger Olesen.

Til det næste NOFA-møde, som finder sted torsdag d. 28. april 2022, vil det netop være Crispy Food, som lægger hus til.

 

Vil du gerne være med i NOFA?

Tilmeld dig på dette link:  NOFA - Netværk om fødevareallergener - Ydelser - Teknologisk Institut