Gentænkning af bæredygtig emballage til kølekæden

Stanislav  Landa

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 54.

Kølekasse med fisk

Gentænkning af bæredygtig emballage til kølekæden

Virksomheder er udfordret af EUs nye lovgivning på området til at gentænke plastemballage til fødevarer sådan, at mere emballage bliver genanvendt om mindre sendt til deponering. En sådan udfordring om gentænkning og bæredygtighed skal gribes an med en overvejelse om emballagens hele livscyklus. Væksten i dagligvare e-handlen betyder, at fødevarer er længere tid undervejs, hvilket kan øge risikoen for farer der udgør en trussel mod fødevareintegriteten. Emballagens ydeevne kan give bæredygtighedsfordele ved at beskytte fødevarens integritet og reducere spild under transport oven på emballagematerialets genanvendelighed eller bionedbrydelighed. Et område inden for fødevareemballage, hvor denne overvejelse af livscyklus er yderst vigtig, er ved opretholdelse af kølekæde under transport. Frosne og nedkølede fødevarer er ofte transporteret i, hvad der i daglig tale kaldes flamingokasser (EPS-kasser). Selvom disse kan genanvendes, er der meget debat om hvor effektivt og bæredygtigt dette er, hvor virksomheder nu overvejer andre bæredygtige løsninger. På Teknologisk Institut Plast og Emballage har vi udviklet sådanne løsninger i samarbejde med fødevare- og medicinalvirksomheder i løbet af de sidste fem år.

EPS som emballagemateriale

EPS (Expanded PolyStyrene) består hovedsagelig af luft og har en meget høj termisk modstandsevne (R-værdi). Dette betyder, at det giver fremragende termisk isolering og holder temperaturen inde i kassen lav. Materialet er også vandtæt, hvilket hjælper med at holde smeltet vand inde i kassen under transport og håndtering. Disse egenskaber, sammen med den beskyttelse EPS-kassen giver, hjælper med at bevare fødevarernes friskhed og smag. Dette begrænser madspild, hjælper med at undgå yderligere energiforbrug og ressourcer forbundet med erstatning, genlevering og bortskaffelse af beskadigede fødevarer. Der er yderligere bæredygtighedsfordele grundet kassernes letvægtsmateriale. EPSens lave vægt bidrager til lettere forsendelseslast, som reducerer CO2-udledning under transport. Men disse egenskaber gør det samtidig dyrt og ineffektivt at genbruge, idet de tomme kasser optager meget plads. Derudover betyder materialets lette vægt at de nemt kan føres væk af vinden eller vandet, hvor det, fordi det er et let smuldrende materiale, kan øge problemerne med plastik i havene og mikroplast-forurening. Derfor er der et stigende pres fra regeringer og forbrugere på virksomhederne for at finde mere bæredygtige alternativer.

Læs mere: Bæredygtig emballage til transport af temperatursensitive produkter

At tænke ind i kassen

Det mest nærliggende bæredygtige alternativ til EPS-kasser er bølgepapkasser. De er både biobaseret og bionedbrydelige og passer til ethvert eksisterende genanvendelsessystem. En anden fordel er, at bølgepapkasser kan leveres som monteringsklare flade pakker, hvilket betyder at flere tomme kasser kan transporteres i hvert køretøj, hvilket reducerer behovet for transport og nedbringer både mængden af brændstof der bruges og CO2-udledningen. Grunden til at bølgepapkasser ikke bruges i stort omfang til forsendelse i hele kølekæden, er fordi materialet ikke er vandtæt nok og har en lavere termisk modstandsevne end EPS. Det er her udviklingen i emballageprøvning og design skal afhjælpe sådanne udfordringer. Det er det muligt at konstruere bølgepapkasser med flere indlæg eller lag, eller placere en sekundæremballage i kassen. Dette kan øge hele emballagens termiske modstandsevne til et niveau, der er sammenligneligt med en EPS-kasse. At gøre bølgepapkassen flerlaget kan også forbedre styrken og øge beskyttelsen under transport. Placeringen af en sekundæremballage indeni bølgepapkassen kan også mindske det faktum at bølgepap ikke er vandtæt. Ved at forsegle hjørner eller bruge vandtæt indvendig emballage kan kassen indeholde is.

Der er tre forskellige muligheder for at forbedre vandtætheden af bølgepapkassen. Det kan f.eks. gøres med ”chromatogeny grafting” – en grøn kemisk proces, der gør overfladen af pap og papir hydrofobisk ved at binde fedtsyreklorider til OH-grupper på cellulosefibre.

En anden mulighed omfatter PECVD (Plasma-Enhanced Chemical Vapour Deposition) – en proces hvor et nanotyndt lag af et silikone- eller glaslignende materiale bliver belagt på overfladen af cellulosefibrene.

Den sidste mulighed er at indsætte en biobaseret bioplastpose i emballagen. Det er muligt at bruge komposterbare bioplastfolier. Vi har brugt nogle af disse muligheder i forsøg for at fastslå bølgepapkassens egenskaber ved transport af afkølet fisk, se figuren herunder:

Eksempler på kølekasser

Eksperimentel validering

Simulanter agerede i stedet for fisken i forsøgene som vist i Figur 1 for at give et mere repræsentativt studie og kunne måle temperaturen indeni i løbet af eksperimentet. Forsøgene brugte et sæt simulanter svarende til ca. 900 g fisk, det ene par pakket og sendt i en EPS-kasse og det andet i en bølgepapkasse.

Studiet viste, at bølgepapkassen med posen brugte sammenlignelige mængder is og havde tilsvarende temperaturfastholdelse som en EPS-kasse. Dette til trods for at bølgepapkassen blev udsat for højere opbevaringstemperaturer under omdeling, idet postvæsenet ikke forbandt bølgepapkassen med en typisk kølekæde forsendelsesprocedure.

Denne håndtering af bølgepapkassen viser et behov for fortløbende uddannelse og revurdering af emballagematerialer.  Grønne teknologier udvikles og det er vigtigt at disse overvejes og introduceres med de korrekte instruktioner og procedurer for fuldt ud at høste deres bæredygtighedsfordele.  Af denne grund, da forbrugere, virksomheder og regeringer stræber efter at forbedre bæredygtigheden, er det vigtigt at tage i betragtning den fuldstændige livscyklus af forskellige emballagemuligheder for at forbedre miljøadfærden.

Online nyhedsmagasin

Vil du modtage nyheder og artikler om plast og emballage i din indbakke? Tilmeld dig vores online nyhedsmagasin her.