Logoer som kan fjernes kan øge tekstilgenbrug

Jeppe  Holmehave

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 14.

Tekstiltryk - Logo

Logoer som kan fjernes kan øge tekstilgenbrug

Pressemeddelelse publiceret den 16. januar 2024. Opdateret den 22. januar 2024 med en præcisering af.2025-mål om reduktion af tøj- og tekstilforbrug.

Nyt projekt skal udvikle løsninger til lettere udskiftning af transfertryk på beklædning.

Påtrykte logoer på beklædning er i dag skyld i, at store mængder brugbart tøj ender i forbrændingsanlæg. Teknologisk Institut og tre industriaktører er gået sammen om at udvikle nye løsninger, der skal sikre langt mere genbrug af erhvervstøj med transfertryk.

Brugbart kvalitetstøj ender i forbrændingsanlæg

Lige nu er mange læsere af disse linjer muligvis iført en skjorte, T-shirt, kittel eller kedeldragt med eget navn eller arbejdsgiverens logo trykt direkte på tøjet. Arbejds- og virksomhedstøj udgør hele 12 procent af det samlede tekstilforbrug i Danmark. Ifølge tal fra Miljøstyrelsen, 2023, bliver 89 procent af de indsamlede tekstiler fra danske erhvervsvirksomheder i dag brændt af.

Beklædning har stort genbrugspotentiale, specielt tekstiler produceret af høj kvalitet såsom arbejdstøj. Hvis vi kan indfri det potentiale, kan tøjbranchen opnå en høj miljøgevinst ved at indtænke genbrug før forbrænding eller genanvendelse. En barriere for genbrug er den udbredte brug af transfertryk, altså påtrykte logoer og navne, fortæller projektleder Jeppe Holmehave fra Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut har derfor med støtte fra Miljøstyrelsen taget initiativ til projektet ”Genbrug er god brug”.
I projektet vil Teknologisk Institut sammen med virksomhederne NS System A/S, Bjørn Thorsen A/S og Fabricaid ApS både udvikle metoder til at kunne fjerne eksisterende transfertryk fra visse tekstiltyper og en ny type fjernbare transfertryk, der er lettere at udskifte.

Tekstiltryk

Stigende efterspørgsel på fjernbare logoer

Teknologisk er udfordringen, at selve transfertrykket er udviklet til at have en høj holdbarhed og ikke med tanke på, at tekstilerne senere skal kunne bruges igen, eventuelt med et andet navn eller logo. Til gengæld er der stigende efterspørgsel efter fjernbare logoer, blandt andet ansporet af mere ansvarlige indkøbspolitikker, leasingmodeller ved danske vaskerier og fremkomst af take back-ordninger, hvor kunder kan sende brugt logotøj tilbage til leverandøren, når det ikke skal bruges mere.

NS System A/S er netop leverandør af beklædning med transfertryk. Her ser administrerende direktør Niels Rask store forretningsmuligheder i at udvikle løsninger, der sikrer øget genbrug.

– Der er stor efterspørgsel på løsninger, der bringer os væk fra brug-og-smid-væk-kulturen. Det kan vi i den grad bidrage til, hvis vi i dette partnerskab lykkes med at ramme en løsning, hvor vores transfertryk på den ene side holder en høj kvalitet, mens de er i brug, og på den anden side er lettere at udskifte, når trykket ikke længere er relevant, fortæller Niels Rask.

Fakta

Transfertryk er en teknik til at påføre logoer eller tekst på tekstiler. Under processen printes motivet på transferpapir, der overføres til tekstilet med en varmepresse. Herefter nedkøles tekstilet, og papiret fjernes. Resultatet er et permanent design, der kan modstå utallige vask.

I Nordisk Ministerråds guide til grønnere indkøb i sundhedssektoren anbefales fjernbare logoer, hvilket dog ikke er muligt i dag for transfertryk, der i høj grad stadig bruges i sektoren.

Ifølge Regeringens Klimapartnerskab har Danmark en ambition om at nedbringe tøj- og tekstilforbruget med 10 procent inden 2025. Det svarer til en reduktion i den direkte CO2-udledning på 38.000 ton årligt.

Kilde

Præcisering af 2025-mål om reduktion af tøj- og tekstilforbrug.

Arbejds- og virksomhedstøj udgør omkring 12 procent af det samlede tekstilforbrug i Danmark.

”Genbrug er god brug” (2023-24) er støttet af MUDP under Miljøministeriet og er et samarbejde mellem Teknologisk Institut (projektleder og videnspartner), NS System A/S (leverandør af transfertryk), Bjørn Thorsen A/S (råvareleverandør) og Fabricaid ApS (rådgiver i den cirkulære tekstilværdikæde).

Yderligere oplysninger

Kontakt Jeppe Holmehave, projektleder, Teknologisk Institut, mail: jhol@teknologisk.dk, mobil: 7220 1814

Niels Rask, styregruppeformand, NS System A/S, mail nr@nssystem.dk, mobil: 2529 9846

Link til Miljøstyrelsen

Økonomiske og miljømæssige konsekvenser ved at indføre et udvidet producentansvar for tekstilproducenter.

Pressemeddelelsen er blevet opdateret den 22. januar 2024 med en præcisering af 2025-mål om reduktion af tøj- og tekstilforbrug.