Servitize - Fremtidens bæredygtige servicekoncepter

Troels Behrenthz Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 89.

grafik der illustrerer fremtidens bæredygtige servicekoncepter

Servitize - Fremtidens bæredygtige servicekoncepter

Små og mellemstore fremstillingsvirksomheder skal tilpasse sig fremtidens behov. Industriens Fond har derfor søsat et nyt projekt, der skal hjælpe danske SMV'er i fremstillingsbranchen med at få digital transformation, grøn omstilling og servitization til at gå op i en højere enhed rent forretningsmæssigt.

Industriens Fond investerer 19 mio. kr. i et nyt projekt, der hjælper små og mellemstore fremstillingsvirksomheder med at skifte fokus og arbejde mere med servitization og innovative servicekoncepter. Produktsalg er ikke længere tilstrækkeligt for virksomhedernes overlevelse på lang sigt. Bæredygtighed og cirkulær økonomi stiller nye krav til produkter og ydelser, og det bliver afgørende for virksomhederne at kunne maksimere ydeevnen og genanvendelsesgraden af deres produkter. Ved at sælge services i stedet for produkter kan virksomhederne bevare kontrol og optimere produkternes ydeevne samt genanvende og opgradere dem.

Det bliver et helt afgørende konkurrenceparameter for virksomhederne, at de i fremtiden kan maksimere ydeevnen og genanvendelsesgraden på deres produkter. Ved at sælge services i stedet for isolerede produkter kan virksomheden bevare kontrollen over produkterne og for eksempel optimere produkternes ydeevne.
- Charlotte Kjeldsen Krarup, udviklingsdirektør i Industriens Fond

Projektets partnere og formål

Projektet "Fremtidens Bæredygtige Servicekoncepter" er udviklet i samarbejde med FORCE Technology, Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aarhus Universitet og Maskinmestrenes Forening. Målet er at hjælpe danske fremstillingsvirksomheder med at imødekomme markedets krav om øget bæredygtighed. Dette opnås ved at designe produkter med lang holdbarhed, udvikle bedre services og tilbyde take-back-løsninger til forældede eller defekte produkter.

Projektet sigter mod at forbedre virksomhedernes kompetencer og evne til at skabe nye service- og forretningsmodeller. Virksomhederne får hjælp til at kortlægge deres nuværende situation, udvikle nye forretningsmodeller baseret på servitization, digitalisering og bæredygtighed, samt identificere og implementere nye samarbejder og partnerskaber. Målet er at 30-40% af virksomhederne vil være klar til at påbegynde omstillingen til digitale services umiddelbart efter projektet, mens 20-30% vil være i udviklingsprocessen, og de resterende 30-40% vil starte omstillingen inden for 1-2 år efter projektets afslutning.

Om 'Servitize - Fremtidens bæredygtige servicekoncepter'

Projektet drives af et konsortium bestående af FORCE Technology (projektleder), Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aarhus Universitet - Institut for Forretningsudvikling og Teknologi samt Maskinmestrenes Forening. Projektet er udviklet i samarbejde med og støttet af Industriens Fond.

I projektet tilbydes udviklingsforløb til 130 danske fremstillings-SMV’er med fokus på grøn omstilling, digital transformation og servitization.

Derudover skal projektets metoder og værktøjer forankres i uddannelsesmiljøet gennem fagmoduler på relevante uddannelser.

Få mere information:

Bygger på solidt grundlag og peger fremad

Projektet bygger på erfaringer fra det tidligere projekt "Servitize.DK", hvor servitization-udviklingsforløb blev gennemført hos 130 fremstillingsvirksomheder. Som et resultat heraf har 123 virksomheder allerede igangsat udviklingen af nye servicekoncepter eller implementeret og leveret færdige koncepter til kunder.

Projektet ønsker at skubbe på udviklingen mod stærke servicekoncepter og styrke konkurrenceevnen for danske fremstillingsvirksomheder. Samarbejde mellem virksomheder, integration af digitalisering og bæredygtighed, og fokus på innovation og bæredygtige forretningsmodeller er centrale elementer i denne omstilling. Projektet vil bidrage til at forme fremtidens bæredygtige servicekoncepter og sikre, at danske virksomheder er rustet til at imødekomme fremtidens krav og udfordringer.

Med Industriens Fonds støtte er "Servitize - Fremtidens bæredygtige servicekoncepter" et ambitiøst projekt, der skubber danske fremstillingsvirksomheder fremad mod en mere bæredygtig og serviceorienteret fremtid.

Kontakt projektleder på Teknologisk Institut Emilia Herrik i dag på 7220 1581 eller emhe@teknologisk.dk og tag først skridt mod vækst og fremtidssikring af din forretning.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad kan jeg forvente som deltager i projektet?

Din virksomheds deltagelse i dette projekt vil give dig mulighed for at imødekomme kravene og styrke konkurrenceevnen fra både leverandører og kunder. Ved at skabe nye forretningsmodeller, der kombinerer servitization, digitalisering og bæredygtighed, vil din virksomhed kunne udnytte "sweetspottet" - det strategiske område, hvor outcome-baserede services bliver en driver og understøtter kundernes bæredygtighedsagenda. Dette vil ikke kun hjælpe dig med at udfordre både eksisterende og nye kunder i innovative samarbejdsmodeller og økosystemer, men også udvikle og tilpasse din forretningsmodel for at udnytte det fulde bæredygtighedspotentiale.

Derudover vil din virksomhed drage fordel af følgeforskningen, der udføres af Aarhus Universitet, Institut for Forretningsudvikling og Teknologi, som vil bidrage med værdifuld indsigt og ekspertise. For at sikre, at træningen passer præcist til din virksomheds unikke udfordringer, vil individuelle træningsforløb blive tilpasset. Den samlede varighed af programmet er ca. 10 uger, hvor din virksomhed vil blive guidet og støttet gennem hele processen.Hvad er kravene til virksomheder der kan deltage?

Din virksomhed er kvalificeret til at deltage i dette projekt, hvis I opfylder følgende kriterier:
  • I er en fremstillingsvirksomhed, der er interesseret i at udvikle og styrke jeres serviceforretning.
  • I er en lille eller mellemstor virksomhed med en medarbejderstab på mellem 10 og 500 ansatte.
  • I har allerede en eksisterende serviceforretning eller har gjort jer overvejelser om at udvikle serviceydelser, hvor bæredygtighed kan inddrages som et væsentligt element.
Hvis din virksomhed opfylder disse kriterier, vil I have mulighed for at deltage i dette projekt og drage fordel af de strategiske muligheder og ressourcer, der tilbydes.

Hvad gør jeg, hvis jeg gerne vil deltage som virksomhed?

Skriv eller ring til projektets kontaktperson på Teknologisk Institut, Emilia Herrik på emhe@teknologisk.dk // 7220 1581 og få en snak om, hvordan vi kan hjælpe jer videre.