Fire gode råd: Sådan undgår I et afsporet automationsprojekt

Karsten Thornø Ahrentsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 39.

Mand skruer på robotgriber

Fire gode råd: Sådan undgår I et afsporet automationsprojekt

Robotteknologi øger produktiviteten, sænker omkostningerne, øger omsætningen og styrker konkurrenceevnen. I hvert fald hvis automationsprojektet lykkes. Seniorkonsulent fra Teknologisk Institut guider her til at undgå et afsporet automationsprojekt.


I nogle tilfælde hænder det, at virksomheders automationsprojekter afspores. Det kan der være mange årsager til, men oftest ville man kunne have undgået eventuelle fejl undervejs via et mere grundigt forarbejde.

Karsten Thornø Ahrentsen - seniorkonsulent fra Teknologisk Institut og underviser på uddannelsen Robot- og automationsledelse - har hjulpet et væld af forskellige virksomheder med deres automationsprojekter og undervist produktionsmedarbejdere i automation og robotteknologi i mere end 25 år.

Herunder deler han fire råd til, hvordan man kan undgå, at et automationsprojekt slår fejl.

1. Undersøg markedet grundigt

Der findes en del leverandører af robotteknologi, som er specialiseret inden for bestemte områder. Derfor er det en god idé at undersøge, hvad der allerede findes af løsninger og for eksempel se på nogle referenceanlæg.

Vælg samtidig en leverandør, hvor der er god kemi, da et automationsprojekt i høj grad også handler om at indgå et godt partnerskab.

2. Forventningsafstem med leverandøren

Hvilke opgaver forventer virksomheden, at robotanlægget kan løse? Og hvad forventer leverandøren at levere?

Der opstår ofte et skel imellem, hvad virksomheden forventer af et robotanlæg, og hvad det leverede anlæg i virkeligheden kan.

Her kan virksomheden med fordel udarbejde en behovsanalyse. På den måde får man belyst de vigtigste elementer i produktionsprocessen, og undgår at forvente noget, der måske slet ikke er behov for.

3. Identificér nøglefunktionalitet eller -processer, som er vigtige for løsningen

Hvis ikke leverandøren kan referere til en lignende løsning, så lav et pilotprojekt for at eftervise, at den væsentlige funktionalitet kan lade sig gøre i et automatisk setup.

Søg uvildig eksperthjælp så tidligt i projektet som muligt, hvis den kommende løsning indeholder kompleksitet, der ikke er løst i et standardanlæg.

4. Se på jeres organisation og medarbejdere

Er jeres virksomhed og medarbejdere klar til automatisering med robotteknologi? Eller skal I og medarbejdere klædes på?

Beslutningen om at automatisere kræver en anden tilgang til produktionen og kulturen på arbejdspladsen end hidtil.

Der vil typisk opstå et gab mellem den viden, som medarbejderen og organisationen har, og det, teknologien kræver.

Derfor skal man finde et match mellem teknologi og medarbejderen. Dette kan blandt andet gøres ved hjælp af en 360-graders automationsanalyse.

Teknologisk Institut underviser også medarbejdere i at automatisere med succes gennem uddannelsen Robot- og automationsledelse.


Herunder kan du se en video med C.C.JENSEN fra Svendborg, som producerer oliefiltre til hele verden. De har været igennem en selvguidet automationsrejse, som har åbnet virksomhedens øjne for behovet at have uddannede automationskræfter forankret i egen forretning.