Tre gode råd: Sådan undgår I et afsporet automationsprojekt

Karsten Thornø Ahrentsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 39.

Mand skruer på robotgriber

Tre gode råd: Sådan undgår I et afsporet automationsprojekt

Robotteknologi giver øget produktivitet, mulighed for at sænke salgspriserne og få større omsætning og lavere omkostninger, som styrker konkurrenceevnen både i Danmark og globalt. I hvert fald hvis automationsprojektet lykkes.

Men i sjældne tilfælde hænder det, at virksomheders automationsprojekter afspores. Det kan der være mange årsager til, men oftest ville man kunne have undgået eventuelle fejl undervejs via et mere grundigt forarbejde.

Karsten Thornø Ahrentsen - robot- og automationskonsulent fra Teknologisk Institut og underviser på uddannelsen automationsnavigatør - har hjulpet et væld af forskellige virksomheder med deres automationsprojekter og undervist produktionsmedarbejdere i automation og robotteknologi i mere end 25 år.

Herunder giver han tre gode råd, til hvordan man kan undgå, at et automationsprojekt slår fejl.

1. Forventningsafstem
Hvilke opgaver forventer virksomheden, at robotanlægget kan løse og hvad forventer leverandøren at levere?

Der opstår ofte et skel imellem, hvad virksomheden forventer af et robotanlæg, og hvad det leverede anlæg i virkeligheden kan. Her kan virksomheden med fordel udarbejde en behovsanalyse. På den måde får man belyst de vigtigste elementer i produktionsprocessen, og undgår at forvente noget, der måske slet ikke er behov for.

2. Undersøg markedet grundigt
Der findes en del leverandører af robotteknologi, som er specialiseret inden for bestemte områder. Derfor er det en god idé at undersøge, hvad der allerede findes af løsninger og fx se på nogle referenceanlæg.

Vælg samtidig en leverandør, hvor der er god kemi, da et automationsprojekt i høj grad også handler om at indgå et godt partnerskab.

3. Se på jeres organisation og medarbejdere
Er organisation og medarbejdere klar til automatisering med robotteknologi, eller skal virksomhed og medarbejdere klædes på?

Beslutningen om at automatisere kræver en anden tilgang til produktionen og kulturen på arbejdspladsen end hidtil. Der vil typisk opstå et gab mellem den viden, medarbejderen og organisationen har, og det, teknologien kræver. Derfor skal man finde et match mellem teknologi og medarbejderen. Dette kan bl.a. gøres ved hjælp af en 360-graders automationsanalyse.