Kollaborativ eller ej? Sådan vælger du den rigtige robot til opgaven

Karsten Thornø Ahrentsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 39.

Kollaborativ eller ej? Sådan vælger du den rigtige robot til opgaven

Lad dig ikke forvirre, når du skal vælge den rigtige robot til opgaven. Seniorkonsulent Karsten Thornø Ahrentsen fra Teknologisk Institut hjælper dig med at tage den rigtige beslutning, når du skal vælge mellem en kollaborativ robot eller en klassisk industrirobot.


Der er tre afgørende ting, som du skal overveje og være opmærksom på, når du skal vælge mellem en cobot og en klassisk industrirobot.

Og når du har disse ting på plads, kan du ikke gå helt galt i byen.

1. Hvordan vil du samarbejde med robotten?

Når du skal vælge robottype, skal du som noget af det første overveje, hvordan samarbejdet mellem dig og robotten skal være under opgaven. Samarbejdet mellem personer og robotudstyr kan opdeles i kategorier, der kan hjælpe dig med dit valg af robot.

Der kan være tale om:

  • Intet samarbejde, hvor operatør og robotudstyr ikke deler samme arbejdsområde og derfor arbejder hver for sig.
  • Skiftevis samarbejde, hvor personer og robot har fælles arbejdsområder, men de ikke udfører arbejde i det fælles område samtidig.
  • At person og robot samarbejder parallelt. Det vil altså sige, at en person og robot arbejder samtidigt i det fælles område, og der kan være tidspunkter, hvor der er fysisk kontakt mellem robot og operatør, men hvor det ikke er en nødvendighed for udførelsen af arbejdet.
  • Operatøren og robotten er i fysisk kontakt samtidig med, at robotten bevæger sig. Det kan for eksempel være, hvis robotten løfter et emne i den ene ende, og operatøren løfter i den anden ende. Denne samarbejdskategori kalder vi fysisk samarbejde.

I virkeligheden er det meget få cobot-installationer, hvor der rent faktisk er fysisk samarbejde mellem robot og operatør. 

Ofte er det nemlig den øgede brugervenlighed sammen med muligheden for at undgå afskærmning, der er drivkraften for at vælge en cobot frem for en traditionel industrirobot. 

-

2. Hvad skal robotten arbejde med?

For at vælge den helt rigtige robot til opgaven, er det vigtigt at have et overblik over hvilket materiale, robotten skal arbejde med.

Du skal tænke over:

  • Hvilke emner skal robotten arbejde med?
  • Hvilken form og vægt har emnerne?
  • Hvad er det for nogle processer robotten skal udføre – kan processen være farlig?

Du skal altså lave en vurdering af emnerne, processerne og værktøjerne, der skal bruges til håndtering af emnerne. Det får du nemlig også brug for at gøre dig klart i forhold til en fremtidig risikovurdering.

"Vi ser mange eksempler, hvor virksomheder har købt en kollaborativ robot, men så har de ikke tænkt over, at emnerne, robotten skal håndtere, er for farlige til at køre kollaborativt," Karsten Thornø Ahrentsen, seniorkonsulent fra Teknologisk Institut.

3. Hvad med sikkerheden?

Når robotter og mennesker skal arbejde tæt sammen, stiller det store krav til sikkerheden. Selvom cobots er kendt som værende den samarbejdende robot, så er det ikke sikkert, at en cobot er løsningen til din specifikke opgave.

Vi ser mange eksempler, hvor virksomheder har købt en kollaborativ robot, men så har de ikke tænkt over, at emnerne, robotten skal håndtere, er for farlige til at køre kollaborativt.

Så man ender med fordyrende udgifter til lysgitre, hegn og andet sikkerhedsudstyr, som gør, at operatøren alligevel ikke kan komme i nærheden af robotten, mens den kører. Det betyder, at du til at begynde med lige så godt kunne have købt en traditionel industrirobot.

Så sikkerheden er også en prioritet hos cobots.

Derfor anbefaler Teknologisk Institut altid virksomheder at søge referencer og inspiration rundt omkring.

Én af mulighederne er her et besøg i Teknologisk Instituts Cobot Lab i Odense, der indeholder en bred vifte af kollaborative robotteknologier samt sikkerhedsudstyr, som kan give inspiration til forskellige løsninger og kombinationsmuligheder.

-

Få tildelt et virksomhedsforløb i Cobot Knowledge Lab

Robotspecialister fra Teknologisk Institut og ledelsesrådgivere fra Implement Consulting Group tilbyder lige nu – med støtte fra Industriens Fond – at klæde din virksomhed på, så I fremover selv kan integrere de mere simple cobot-løsninger til eksempelvis skruning eller polering.

Ønsker I at blive en af de 25 virksomheder, som får tildelt et forløb i Cobot Knowledge Lab? Så skynd dig at kontakte seniorprojektleder Steen Harder Ulrichsen via shu@teknologisk.dk eller 72 20 29 97.

Lær mere om virksomhedsforløbene


Cobot Knowledge Lab – der er et partnerskab mellem Industriens FondTeknologisk InstitutImplement Consulting Group og Videnscenter for Automation & Robotteknologi (Nord & Syd) – har til formål at klæde nutidens og fremtidens arbejdsstyrke på til at blive innovative cobot-brugere.

Videoen øverst i artiklen er en ud af flere læringsvideoer, som bliver en del af en kommende vidensbank på cobotlab.dk.