Hvad er fordelene ved RPA?

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Hvad er fordelene ved at bruge rpa

Hvad er fordelene ved RPA?

4 min.

De fleste har nok hørt om RPA, som står for Robotic Proces Automation. RPA er en robot, som kan arbejde efter automatiserede indstillinger. Men hvad er fordelene?

Overordnet er RPA’s rolle ikke at erstatte kollegaer eller formål, men i stedet at automatisere processer. Derfor kalder man ofte RPA for en virtuel ”kollega”.

Fordelene med en virtuel ”kollega”

Ved at få en virtuel ”kollega” kan virksomheden opnå mange fordele. Når man anvender RPA, vil man opnå en større effektivitet. Det skyldes både at robotten kan arbejde i døgndrift, og at den kan arbejde meget hurtigere - ofte i forbindelse med rugbrødsarbejdet såsom indtastning i systemer. Robotten letter altså arbejdsbyrder for medarbejderen. Derudover undgår man også afbrydelser, f.eks. af andre kollegaer, toilet- eller frokostpauser.

”Med RPA undgår man også menneskelige fejl, og derved sikrer sig en høj kvalitet af arbejdet. Både fordi det er menneskeligt at fejle, f.eks. ved tastefejl eller forkerte informationer, og fordi medarbejderen ikke går død i kedelige rugbrøds opgaver.” - siger Peter Bøtcher, Underviser ved Teknologisk Institut og specialist i RPA.

Det frigiver tid for medarbejderne, og skaber mere værdi på andre områder. Dermed giver brugen af robotter flere ressourcer i organisationen, således at medarbejderen kan fokusere på mere værdiskabende opgaver end på rugbrødsarbejde.

Det skaber både høj tilfredshed for medarbejderen, da de kan bruge deres tid på de spændende opgaver, og samtidig giver det også høj tilfredshed hos kunden, da de ikke oplever fejl fra virksomhedens side.

Fordele 

RPA robotter

Hvorfor er det godt at bruge RPA?

Det er økonomisk godt at bruge RPA, fordi det giver en mindre udgift for virksomheden. Ifølge Peter Bøtcher koster det ca. 1/5 af en medarbejder på fuldtid, og ca. 1/3 mindre inklusiv omkostninger såsom programmering. Derudover kan robotten også arbejde alle ugens dage, ikke kun fem, hvilket i princippet giver 4-6 ekstra medarbejdere, fortæller Peter Bøtcher.

RPA er nemt at implementere, især fordi IT allerede er en stor del af mange virksomheder, og meget derfor allerede er standardiseret. De fasteprocesser er derfor ofte på plads, hvilket gør, at RPA kan implementeres rigtig hurtigt. Jo bedre processer i virksomheden, jo bedre muligheder for RPA. Det tager ca. 30-50 timer at udvikle det, hvilket er hurtigt set ift. tiden.  

Tendenser på området lige nu

”I 2015 var det kun store organisationer der benyttede RPA. Softwaren var dengang mere kompliceret.  I dag er den meget mere spiseligt, og nemmere at gå til for mindre virksomheder.” - siger Peter Bøtcher, Underviser ved Teknologisk Institut og specialist i RPA.

Peter Bøtcher tror ikke, der er noget der ændrer sig forfærdeligt meget ved RPA, udover at det bliver mere tilgængeligt - især for mindre virksomheder. Dog tror han på, at RPA kan blive klogere med tiden. At robotten selv kan tænke, og ikke udelukkende kun indstilles til automation af bestemte processer.

I fremtiden kan man muligvis kombinere ML (machine learning) og RPA. I dag har RPA ikke kunstig intelligens, så de bliver ikke klogere med tiden, fordi robotten kun har faste indstillinger. ML kan se sammenhænge og regne ting ud selv, hvilket ville være en mærkbar optimering ved RPA’en.


Vil du vide mere?

I kan tage på kurset 'Microsoft Power Automate Desktop - fra begynder til professionel RPA udvikle', hvis I overvejer RPA i virksomheden. Man lærer at kigge efter processer og udvikle potentiellet i virksomheden. Kurset giver konkrete redskaber til opstart og giver overblik over, hvordan man laver procesbeskrivelser. Det er ikke et kursus for udviklere, men snare for udviklingsdelen.

Kilde: Interview med Peter Bøtcher, Underviser ved Teknologisk Institut og specialist i RPA.