Danskproduceret tang til konkurrencedygtige priser

Xiaoru  Hou

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 93.

Tang - Nordic Algae

Danskproduceret tang til konkurrencedygtige priser

Teknologisk Institut har udarbejdet 4 rapporter om FN's 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling på baggrund af interview med direktører og ledere fra 600 danske virksomheder. Undersøgelsen stiller skarpt på danske virksomheders kendskab til de 17 verdensmål og undersøger, i hvilket omfang og hvordan danske virksomheder arbejder med verdensmålene. Som en del af rapporterne har vi zoomet ind på 11 cases, hvor virksomhederne fortæller om deres arbejde med verdensmålene og bæredygtighed:

Nordic Algae var en del af TI Inkubator i efteråret 2019, hvor de bl.a. samarbejdede med Teknologisk Instituts afdeling for biomasseteknologi. TI Inkubatoren er et udviklingsmiljø for unge virksomheder, hvor de får mulighed for at bruge kompetencer og viden i instituttets godt 40 fagcentre og blive støttet i både den teknologiske og markedsmæssige validering af forretningsidéen. I TI Inkubator kan virksomhederne derfor komme i kontakt med specialister, som kan være med til at accelerere virksomhedens udvikling og sikre, at de har den nyeste viden til rådighed.

Nordic Algae blev etableret i 2016 med visionen om at gøre tang til den mest tilgængelige og anvendte naturressource. Tang indeholder en bred vifte af stoffer, bl.a. protein, mineraler og antioxidanter, som kan indgå i både fødevarer, kosmetik og brændstof. Tang er samtidig en af jordens mest bæredygtige naturressourcer – det optager ikke jord for at vokse, og de kræver kun tilførsel af sollys, vand, CO2 og de næringssalte, der forekommer naturligt i saltvand fra havet. Desuden kan det tage ned til én måned for tang at reproducere sig selv.

Efterspørgslen på tang er stigende. Derfor er det oplagt at udnytte de muligheder, der er i tang som en fremtidig ressource, i endnu større skala. De nuværende dyrknings- og produktionsmetoder af tang er primært baseret på manuelle processer, hvorfor produktionen mest finder sted i lande, hvor arbejdskraften er billig. Nordic Algaes automatiserede system øger effektiviteten af produktionen i en sådan grad, at det er muligt at producere tang i Danmark og resten af Europa, og derved imødekomme efterspørgslen - endda til konkurrencedygtige priser. Mathias Andersen medstifter af Nordic Algae fortæller:

- Vi tror på en tidsbesparelse på op til 80 % i høstningen. Dette vil gøre det muligt at producere tang til en kg. pris, så danskproduceret tang ikke kun er noget, der bruges i højkvalitetsprodukter, men også til fødevarer til dyr. På sigt, hvis vi kan nedsætte tidsbesparelsen yderligere, kan det blive rentabelt også at producere brændstof af tangen.

For at produktet får succes på markedet, skal det tale ind i hele den infrastruktur, markedet er bygget op omkring - myndigheder, regler, nøglepersoner osv. Det skal samtidig være udviklet til at passe til de forhold, udstyret bliver udsat for i bl.a. de danske farvande. Samarbejdet med Nordic Algae og afdelingen for biomasseteknologi handlede om at overlevere noget af den viden Teknologisk Institut sidder inde med om tang-dyrkning, og hvilke udfordringer der stadig er på denne front, særlig når man går op i større skala. Mathias Andersen medstifter af Nordic Algae fortæller om forløbet:

- Samarbejdet med Teknologisk Institut har accelereret vores proces frem mod at få vores produkt på markedet. Lige nu er tid vores mest kritiske ressource. At vi har kunnet samarbejde med Teknologisk Instituts eksperter, har givet os en masse værdifuld viden til at fokusere og udvikle vores forretning og få hjælp til udfordringer, når de opstod, så vi hurtigt kunne komme videre.

Forløbet gennem TI Inkubator har hjulpet Nordic Algae på vej til at nå deres vision. Nordic Algae tror på, at tang vil være en af fremtidens store kilder til både mad og energi. For at det kan lykkes, mener Nordic Algae, at der skal udvikles en teknologi og arbejdsmetode, som kan effektivere og automatisere hele produktionen. Mathias Andersen medstifter af Nordic Algae uddyber:

- Hos Nordic Algae ser vi for os en fremtid, hvor tang er den mest producerede naturressource til at løse vores globale udfordringer, herunder som fødevare til 9 milliarder mennesker i 2030. Tang er en uudnyttet kilde til mad og energi, men samtidig rummer tang potentiale til at genoprette miljøet i havene. For at gøre denne vision til virkelighed er vores mission at skabe bæredygtige løsninger til tangdyrkning gennem innovative teknologier, der vil etablere standarder for produktionsudstyret samt at muliggøre en skalering af tangindustrien gennem partnerskaber og co-creation. Hos Nordic Algae reagerer vi på et behov: nemlig at skabe en stabil leverance af tang gennem industriel produktion”.

Læs også om andre eksempler på virksomheders arbejde med verdensmål